ALBLASSERDAM – Het 28e Havenfestival is maandag 10 september 2018 van start gegaan in cultureel centrum Landvast Alblasserdam. Burgemeester Jaap Paans gaf met een toespraak, waarin hij zijn waardering uitsprak voor alle vrijwilligers die de feestweek mogelijk maken, het startsein. Aansluitend begon de toneelvoorstelling ‘Ja zuster, nee zuster’, die werd uitgevoerd door PJG Toneel Entertainment uit Streefkerk.

Het verhaal gaat over de welbekende zuster Klivia die in haar rusthuis verschillende patiënten herbergt. Zij verstoren, of worden verstoord door de Buurvrouw Boordevol, die het de zuster en de bewoners van het Rusthuis maar al te graag het leven zuur maakt. De onverwachte komst van gasten als Gerrit de Inbreker, Mevrouw de Kneu, Het Hoofd van de gemeente en Dirk de Griek zetten het alledaagse leventje van de bewoners flink op zijn kop. Het verhaal werd afgewisseld met de “gouwe ouwes” als ‘m’n opa’ ‘in een rijtuigie’ en ‘ de twips’.

De hele week zijn er in Alblasserdam diverse activiteiten te doen, met de grote braderie op zaterdag als afsluiting. Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Havenfestival Alblasserdam.

Dinsdag

Dinsdag 11 september vindt de Dok11-clubkasrun plaats. De start en finish zijn bovenaan de Dam in Alblasserdam. Om 18.30 uur begint de loop voor de jeugd tot 15 jaar, zij lopen maximaal twee rondjes (= 5 km) en  om 19.30 gaan de volwassenen van start om maximaal 4 rondjes (= 10 km) te lopen voor hun club. DOK 11 sponsort elke gelopen ronde met € 1,50. Dit geld is bedoeld voor de clubkas van een vereniging naar keuze. Iedereen mag meedoen. Men hoeft geen lid te zijn van de vereniging waarvoor men loopt.

Woensdag
Woensdag 12 september zijn er in het Makado poppenkastvoorstellingen van Fritsie Duikelaar. De voorstellingen zijn bedoeld voor kinderen van twee tot en met acht jaar oud. De voorstellingen starten om 14:30, 15:15 en 16:00 uur.

Vlottenrace
Dit jaar vindt woensdagavond de vijfde editie van de vlottenrace plaats. Vanaf 18.30 uur strijden de deelnemers in de haven van Alblasserdam om de Bert Blasetrofee. Het team dat het snelst met een vlot heen en weer vaart, wint de prijs.

Donderdag
Donderdagavond wordt op de parkeerplaats van Landvast een film vertoond. Inloop is vanaf 18.00 uur. Kaarten à € 17,50 (film + diner) zijn te koop via Landvast.

Vrijdag
Vrijdagavond vindt op het Raadhuisplein de taptoe plaats. Drie korpsen geven daar een optreden. De start is om 20.00 uur.

Zaterdag
Zaterdag is er in het centrum van Alblasserdam (Dam, Raadhuisplein, terrein van Landvast, Plantageweg, Zuiderstek) van 9:00 tot 17:00 uur een grote braderie. Verder is die dag de Grote Kerk aan het Cortgene geopend. Er is daar een kelderverkoop, op het kerkplein zijn diverse kraampjes en voor één euro kan de kerktoren worden beklommen. De Damsteen aan het kerkplein is geopend voor koffie / thee met gebak, lunch met soep en broodjes. De opbrengst van de markt bij de kerk komt geheel ten goede aan het onderhoud aan het leien dak van de kerk.

De dag wordt afgesloten met een ‘spectaculair en spetterend slotfeest’, zo meldt de organisatie. Normaal gesproken was er een vuurwerkshow, maar die is afgeschaft. Het slotfeest start om 20.00 uur op het buitenterrein bij Landvast. Van 21:00-21:15 vindt er een spectaculaire watershow plaats, als afsluiter van het Havenfestival.

Tot slot is er op het parkeerterrein van Landvast het Feest aan de Haven met optredens van diverse bands en dj’s. Het feest is rond 01.00 uur afgelopen. Bij Landvast zelf zijn er die avond drie podia. Binnen in Landvast speelt de Jazz band Ice Cream. Op het Live Podium speelt The Party Collective en op de DJ Stage verschillende DJ’s (The Boy Next Door, MC Nash, Eig & Wijs, DJ Genadeloos en de winnaars van de DJ Contest). Op deze podia is voor en na de watershow muziek.