REGIO – De nieuwe ambulancepost langs de Middenpolderweg in Streefkerk, aan de kant van de Nieuw-Lekkerlandse Zijdeweg, wordt vrijdag 14 september 2018 opgeleverd. Vanaf maandag 17 september wordt er vanaf deze zogenoemde satellietpost voor het eerst uitgerukt. Post Streefkerk is een nieuwe, kleine uitrukpost voor één ambulance. Aan deze post wordt geen vaste wagen gekoppeld. De meldkamer zal er met ‘dynamische inzet’ voor zorgen dat in principe steeds een wisselend voertuig met bemanning hier paraat is. Rukt die ambulance uit, dan gaat een auto van een andere post – mits beschikbaar – naar Streefkerk op weg, om daar te wachten op de volgende inzet.

“Op deze manier hopen we de aanrijdtijden in de westelijke en midden-Alblasserwaard aanzienlijk te verbeteren. Dit uitgestrekte gebied moest tot dusverre worden bediend vanuit Papendrecht en Meerkerk. Daardoor waren we in spoedgevallen regelmatig niet binnen een kwartier ter plaatse bij patiënten in de dorpen die behoren tot de gemeente Molenwaard,” aldus Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid.

Over vijf weken verhuist de huidige ambulancepost aan de Kattestaart in Papendrecht naar het nieuwe pand aan de Vliedberg nabij Sliedrecht-West / Papendrecht. Op 22 oktober wordt de nieuwe post Papendrecht operationeel. En weer een week later verhuist het bedrijfsbureau (de kantoren van de ondersteunende diensten en directie) vanuit Zwijndrecht naar de eerste verdieping van de nieuwbouw in Papendrecht. Daarmee wordt dit de hoofdvestiging.

Voor Alblasserdam betekent het dat de afstand tot een ambulancepost groter wordt. Welke ambulance opgepiept wordt bij een spoedmelding in Alblasserdam, hangt volgens Leo Roos van de Ambulancedienst onder meer af van waar de melding in Alblasserdam is. “In Alblasserdam zitten we momenteel heel ruim in de aanrijdtijd van een kwartier. Door de verhuizing kan het zijn dat de aanrijdtijd iets langer wordt. Bij een 112melding zal de meldkamer bekijken welke ambulance het snelst het snelst ergens kan zijn.” In de meeste gevallen zal de ambulance van Sliedrecht-West òf van de nieuwe satellietpost op pad gestuurd worden. Eventueel is er in Zwijndrecht ook nog een ambulance beschikbaar.”