ALBLASSERDAM – Bij het pand van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) aan het Cortgene in Alblasserdam is zaterdag 8 september 2018 om 10.00 uur het startsein gegeven voor de fiets –en wandelroute door het dorp in het kader van de nationale Open Monumentendag 2018. Deelnemers krijgen door middel van fotoborden, informatie over bedrijven die in Alblasserdam  gevestigd waren, soms nog gevestigd zijn of iets met de scheepsbouw te maken hadden/hebben. Veel van deze bedrijven hadden hun klanten niet alleen in Nederland en Europa, maar soms ook over de hele wereld.

Er zijn foto’s te zien van onder andere de Kabelfabriek, de grotere scheepswerven zoals Van der Giessen-de Noord (nieuwe werf), Verolme (oude werf), Oceanco,  Von Lindern, Kloos, Vroege, J&K Smit en kleinere scheepswerven zoals Vermeulen, Janse, Jonker, Tukker en Beenhakker. Maar ook van diverse toeleveringsbedrijven, zoals de conservenfabriek Meursing,  verzinkerij Clements, houthandel Klaver, zeilmakerij en machinefabriek Van der Lee, papiergarenfabriek, Nederlandse touwfabriek en Variël.

De route is ongeveer zes kilometer lang en slingert langs de Noord in Alblasserdam over de Ruigenhil, Dam, Zuiderstek, Cortgene, Oost- en West-Kinderdijk en eindigt bij Hotel Kinderdijk. Aan het einde van de route is er, onder het genot van een kopje koffie of thee aangeboden door Hotel Kinderdijk, de gelegenheid om een prijsvraag in te vullen. De winnaar van de prijsvraag wordt beloond met een cadeaubon.

Wie enthousiast is geworden en wil meefietsen, dan wel meewandelen, kan starten vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur. Het startpunt is bij het gebouw van de HVWA, Cortgene 3 te Alblasserdam waar deelnemers worden voorzien van een boekje met routebeschrijving en een waardebon voor koffie/thee/fris bij Hotel Kinderdijk.

Deelname is gratis.