ALBLASSERDAM – Vijftien leerlingen zijn woensdag 5 september 2018 in de oude Beukelmanschool (ParticiPand) aan de Lelsstraat in Alblasserdam gestart met een gratis mbo-opleiding. Het lesgeld en het boekengeld betaalt de gemeente Alblasserdam voor de deelnemers. Verder kunnen de deelnemers, die allen een migratieachtergrond hebben, deelnemen aan extra taalles. Door extra taalles aan te bieden, verwacht de gemeente dat de leerlingen op een hoger niveau kunnen uitstromen.

Veel succes
De leerlingen werden welkom geheten door Inge Nieuwenhuis namens de gemeente Alblasserdam. Nieuwenhuis: “Ik wens jullie heel veel succes en heel veel plezier in het komende jaar. Maak er wat moois van met zijn allen.” Na het maken van een groepsfoto, startte de les.

Entree-diploma
De 15 leerlingen beginnen in de Entree-klas van ROC Da Vinci college, een eenjarige opleiding op MBO1-niveau. Zij gaan anderhalve dag per week naar school en lopen twee dagen stage. Met een Entree-diploma op zak kunnen zij een opleiding op MBO2-niveau gaan volgen of op zoek gaan naar werk, bijvoorbeeld in de zorg of techniek, waar een tekort aan vakmensen is.

Kansrijk Alblasserdam
Kansrijk Alblasserdam is bedoeld voor inwoners van Alblasserdam die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten.

Vorig jaar
Vorig jaar ging het project van start. Veertien leerlingen haalden in het afgelopen jaar hun diploma. “Van de gediplomeerden van afgelopen jaar is ongeveer de helft naar een vervolgopleiding gegaan, de anderen hebben werk gevonden,” meldt de gemeente Alblasserdam in een persbericht. Over de taallessen meldt de gemeente: “Het verschil met afgelopen jaar is, dat er op verzoek van de gemeente Alblasserdam een dagdeel extra taalles aan het programma is toegevoegd. Een groot deel van de leerlingen zijn Alblasserdammers met Nederlands als tweede taal. Door extra taalles aan te bieden, verwachten we dat de leerlingen op een hoger niveau kunnen uitstromen.”

Op de foto staan 12 van de 15 leerlingen met hun docenten.