KINDERDIJK – De molens bij Kinderdijk zijn deze week tussen 20.00 en 23.00 uur verlicht. Maandagavond 3 september 2018 was de eerste dag dat de molens in de schijnwerpers stonden. Langs de fietspaden en op de bruggen bij het Werelderfgoed waren tientallen fotografen aanwezig om het schouwspel vast te leggen. Ook vanaf het water werd vanaf rondvaartboten en particuliere bootjes genoten van de uitgelichte objecten. Dit jaar waren de molens voor het eerst uitgelicht met vier led-lampen in plaats van twee halogeenlampen. Dit zorgde voor warmer, geler licht rondom de molens.

“Het aanschaffen van de led-verlichting kostte rond de 50.000 euro. Het leeuwendeel daarvan is bijeengebracht door sponsoren. Zo schonk de gemeente Molenwaard 10.000 euro,” meldt de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk op haar website.

Verlichtingsweek
Het is dit jaar de 45e keer dat molens in de schijnwerpers staan. De verlichtingsweek duurt van maandag 3 tot en met zaterdag 8 september.

Molenmarkt
Op en rondom de Schansweg in Kinderdijk is het vrijdag 7 september tijd voor de Molenmarkt. De opbrengst van die traditie gaat zoals altijd naar de Kinderdijkse speeltuin.

Voorstelling
De laatste dag van de Verlichtingsweek valt samen met de Open Monumentendagen en het Werelderfgoedweekend. Zaterdag 8 september wordt Kindertheater Deep Deep ontvangen. Het duo uit Den Haag speelt twee keer de voorstelling ‘Zo draait de molen’, om 12.30 en 15.00 uur op het erf van Museummolen Nederwaard. De jongsten kunnen verder knutselen, spelletjes spelen en zich laten schminken. Vanwege het respecteren van de zondagsrust doet Werelderfgoed Kinderdijk alleen op zaterdag mee aan de landelijke themaweekenden. Meer informatie is te vinden op www.kinderdijk.nl/evenementen.

Foto’s: Peter Stam.

Behalve de Kinderdijkse molens, is ook de Alblasserdamse Blokweerse Wip uitgelicht.