ALBLASSERDAM – Op een ponton op de rivier de Alblas, nabij de sluis van Alblasserdam, worden vlak voor en tijdens het Havenfestival in september 2018 enkele bijzondere muzikale en sportieve activiteiten gehouden. Stichting Op De Alblas organiseert op zaterdag 8 september het Concert op De Alblas en op zaterdag 15 september wordt het ponton op het water nabij restaurant Le Barrage gebruikt voor een roeiclinic, suppen en aqua bubbles.

“Na drie gondelvaarten vinden we dit een mooie aanvulling op alle activiteiten van het Havenfestival”, vertelt Arie den Boer van Stichting Op De Alblas. Samen met Linda Maat, Jan van Stenis en Ap Kremer vormt hij het bestuur van de Alblasserdamse stichting. “We hadden dit Night of the Proms-achtige concert eigenlijk al twee jaar geleden voor het eerst willen doen, maar toen was de kademuur nog niet opgeknapt en er werd toen nog hard gewerkt aan Le Barrage.”

Opvolger Alblaspop
Waar voorheen Alblaspop in het weekend vóór het Havenfestival op de agenda stond, zal nu dus het Concert op De Alblas plaatsvinden. Op zaterdag 8 september klinkt vanaf 17.00 uur muziek vanaf een ponton van tien bij tien meter. Om 17.00 uur starten we met rustige achtergrondmuziek en vanaf 19.00 uur beginnen de optredens op een overkapt concertpodium, met Soli Deo Gloria in bigband formatie, zangeres Do als hoofdact, Unbend en een DJ.

We kopiëren niets
“Gorinchem en Dordrecht hebben dergelijke concertavonden op het water al, maar dat gaat nu ook in Alblasserdam gebeuren. We kopiëren niets van anderen, maar zullen op 8 september ons eigen ding doen”, vertelt Jan van Stenis. Hij is al jarenlang verbonden aan Soli Deo Gloria als muzikant en bestuurslid.

Do en Unbend
De bigband formatie van Soli Deo Gloria zal populaire, goed in het gehoor liggende muziek ten gehore brengen. Samen met een combo wordt gezorgd voor een prachtig programma. De muzikanten van Soli Deo Gloria, Unbend en Do zullen ieder afzonderlijk optreden, maar mogelijk ook nog samen muziek gaan maken. De catering wordt verzorgd door de omliggende horecagelegenheden van Le Barrage, Blieck’s Point en het Wapen van Alblasserdam. Bij Le Barrage kan een speciaal ‘Concert op De Alblas-arrangement’ aangeschaft worden.

Bootjes
De opstelling op het ponton wordt gericht naar de sluis op de Dam en is ook vanaf Le Barrage en vanuit de Polderstraat goed te zien en te horen. Bootjes zijn welkom om aan te meren rondom het ponton en langs de kant van het water. “We hebben ontheffingen gekregen voor alle bootjes die dan komen. Zij mogen die avond ook na zonsondergang varen. Met verlichting uiteraard”, legt Arie den Boer uit. Het Concert op De Alblas duurt tot 23.00 uur.

Havenfestival
Op zaterdag 15 september, de braderiedag van het Havenfestival, worden er diverse bijzondere activiteiten gehouden vanaf het ponton, dat na het concert nog even blijft liggen in het water nabij de sluis. Van 10.00 tot 14.00 uur is er aqua bubbles, van 12.00 tot 15.00 uur is er suppen en van 12.00 tot 17.00 uur worden er roeiclinics gegeven door de Koninklijke Dordtse Roei en Zeil Vereniging (KDRZV). Het suppen wordt georganiseerd door Jan Korteland auto en boot-service en de aqua bubbles door Ilse van der Plas van Tourist Info Alblasserdam.

Roeiclinic
“We zijn er trots op dat we deze activiteiten geheel gratis kunnen aanbieden”, vertelt Ap Kremer. De roeiclinic gebeurt met houten roeiboten en een instructeur. Het zijn bijzondere boten waarmee weinig geroeid wordt buiten de Dordtse wateren.

Verbinding
De organisatie van het Havenfestival heeft de braderie aangepast vanwege de extra activiteiten nabij het ponton. De kramen zullen ditmaal de oversteek maken over de Dam naar Polderstraat tot de entree van het ponton. Ap Kremer: “We zijn blij met deze verbinding. Op deze manier kunnen deze activiteiten een echte meerwaarde bieden voor het Havenfestival.”

Try-out
“Het Concert op De Alblas en de activiteiten tijdens de braderie van het Havenfestival zijn voor ons een try-out. Het weer is natuurlijk heel bepalend. We gaan zien hoe het loopt en evalueren het na afloop. In principe willen we het om de twee jaar organiseren, maar als het erg leuk loopt, doen we het misschien wel elk jaar.”

Inschrijven
Belangrijk is dat mensen zich moeten inschrijven met hun bootje voor 8 september of voor de activiteiten op 15 september. 8 september zit al bijna vol. Je kan een email sturen naar: maat@arjan-linda.nl.

Het stichtingsbestuur van Op de Alblas en de horecaondernemers.