NIEUW-LEKKERLAND – Hildo de Lange uit Nieuw-Lekkerland heeft vrijdagavond 31 augustus 2018 afscheid genomen van brandweer Nieuw-Lekkerland. De Lange, die zo’n 28 jaar actief was bij de vrijwillige brandweer in het Lekdorp, werd rond 20.00 uur opgepiept door de meldkamer. In de melding stond: “Hildo opkomen kazerne; tijd voor andere dingen”. Niet veel later kwam de brandweerman uit zijn woning aan de Moeraszegge gelopen. Tegelijkertijd kwamen Hildo’s collega’s met een brandweerwagen, met zwaailicht en sirene, de straat in gereden om hem op te halen.

“De tekst ‘tijd voor andere dingen’ in de melding heeft te maken met de mail die Hildo stuurde over zijn vertrek,” vertelde bevelvoerder Jan de Zwart. De Lange lichtte toe: “Ik maak tijd vrij voor andere dingen. Zo ben ik begonnen met een andere hobby: biljarten.” De Nieuw-Lekkerlander kijkt terug op een mooie tijd: “Het was een mooie, enerverende tijd met grote veranderingen. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad.”

Langs de Lekdijk werden, met op de achtergrond de ondergaande zon, afscheidsfoto’s gemaakt. Hildo ging daarbij onder meer op de foto met een stormram. “Hij heeft daar jarenlang om gevraagd. Tegenwoordig behoort de ram, in tegenstelling tot vroeger, wèl tot de standaard uitrusting van de brandweer. Net nu hij zijn zin heeft gekregen, gaat hij weg,” grapte bevelvoerder De Zwart.

Na de fotoreportage gingen de vrijwilligers terug naar de kazerne aan de Planetenlaan, om daar onder het genot van een hapje en een drankje afscheid te nemen.

Tekst en foto’s: Peter Stam.