ALBLASSERDAM – Justitie heeft tegen een man en vrouw uit Leerdam, die onder meer toesloegen in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland, straffen geëist. De twee worden verdachte van het verkopen van valse toegangskaarten voor concerten en het wegrijden na het tanken zonder te betalen. Tegen de 25-jarige vrouw eiste het Openbaar Ministerie 120 uur werkstraf, waarvan zestig uur voorwaardelijk en tegen de 29-jarige medeverdachte en ex-vriend van de vrouw werd een half jaar cel geëist. De rechtbank doet over één week uitspraak.

De vrouw was wel bij de rechtszitting aanwezig. De man niet. Het tweetal wordt onder meer verdacht van het tanken zonder te betalen in Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en Rotterdam. Verder worden de twee verdacht van het oplichten van minstens dertig mensen. De twee verkochten valse toegangskaartjes van grote concerten via marktplaats. Onder meer een gezin uit Nieuw-Lekkerland werd hier de dupe van. Tot slot wordt de man verdacht van het plegen van een winkeldiefstal bij Kruidvat.

Hij kon alles met me doen
Mevrouw vertelde dat zij haar leven inmiddels flink heeft verbeterd en dat zij in die tijd is meegetrokken. “Dat kans dat dit nog een keer gebeurt, is heel klein. Ik was verliefd op hem en ik wilde iemand helpen die niet te helpen is. Eigenlijk kan ik me niet meer voorstellen dat ik diegene ben die dit in 2015 heb gedaan. Onder invloed van verliefdheid ben ik makkelijk meegegaan. Hij kon alles met me doen wat hij wilde. Daardoor ben ik alles kwijtgeraakt en in een diepe put geraakt. Nu gaat het stukken beter en ik heb een baan,” vertelde mevrouw.

Vergoeden
De Leerdamse vertelde dat ze de bedragen die nog openstaan bij de tankstations en de bedragen van de oplichtingen wil terugbetalen. Eén persoon wilde ook smartengeld, omdat bij het concert bleek dat de kaartjes nep waren. Het slachtoffer vroeg hiervoor 200 euro. De verdachte zei: “Ja dag, zo lust ik er ook nog wel een paar. Dat ga ik niet betalen. Alleen het geld voor de kaartjes.” Verder zei de verdachte dat het verkopen van de nepkaartjes vooral door haar ex-vriend werd gedaan en dat zij slechts hielp bij het opstellen en verzenden van de standaardmails.

Drie partners zwanger
De medeverdachte, een 29-jarige man, ontkent alles en beroept zich verder op zijn zwijgrecht. De man heeft inmiddels 16 pagina’s strafblad opgebouwd en is alleen dit jaar al drie keer veroordeeld tot gevangenisstraffen voor soortgelijke feiten. Uit de dossiers blijkt dat de jongen een moeilijke jeugd heeft gehad, geen diploma’s heeft, alle drie zijn (ex) partners zwanger heeft gemaakt, drugsverslaafd is en in afwachting van een andere Amsterdamse rechtszaak wéér een diefstal heeft gepleegd.

Helft van licht getinte bevolking lijkt op hem
De advocaat van de man vroeg voor alle tenlastegelegde feiten vrijspraak. Er is volgens haar voor alle zaken onvoldoende bewijs. “Getuigen beschrijven mijn cliënt als een licht getinte man met gewatteerde jas. De helft van de licht getinte bevolking past in die beschrijving.” Ook de herkenning door een oud-klasgenoot van de verdachte is volgens de advocaat niet voldoende. “De getuige noemt geen specifieke kenmerken. Hij zegt alleen dat is J. P. M., die zat bij mij in de klas.” En voor de oplichting via nepconcertkaarten is volgens de raadsvrouw ook geen bewijs. “Er zijn vermoedens, maar niets wijst naar mijn cliënt. Bij twijfel dient vrijspraak te volgen. Daarnaast vind ik dat er een groot contrast is tussen een eis van 6 maanden tegen mijn cliënt en een eis om een werkstraf bij de medeverdachte.”

De officier van justitie legde uit dat zij met de geëiste werkstraf niet de positieve manier van leven van de vrouwelijke verdachte wilde doorkruisen.

Uitspraak
De rechters gaan over de zaak nadenken en doen op 4 september uitspraak.