OUD-ALBLAS – Stichting Hersenletsel.nl Zuid-Holland organiseert vanaf september inloopochtenden in Oud-Alblas voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Getroffenen door niet-aangeboren hersenletsel, hun naasten en belangstellenden zijn dan van harte welkom. De inloopochtenden worden mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden. De inloopochtend vinden van 10.00 tot 12.00 uur plaats in de even weken in het Huis van de Waard aan de Beemdweg 9. De eerste bijeenkomst start op 5 september. Deelname aan de ochtenden is gratis, er wordt wel € 1,00 eigen bijdrage gevraagd voor de koffie/thee.

Invulling inloopochtend
Tijdens de inloopochtend kunnen de bezoekers elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten. Zowel mensen met NAH als mantelzorgers, familie, vrienden, buren of belangstellenden zijn van harte welkom. De ochtenden worden begeleid door gastvrouwen, dit zijn vrijwilligers, ervaringsdeskundigen of mantelzorgers van NAH-getroffenen. De ochtend is vooral een laagdrempelige manier om ervaringen uit te wisselen. De bezoekers kunnen aan de gastvrouwen of elkaar vragen stellen. Er is volop tijd voor ieders verhaal, waarbij vaak veel herkenning en begrip is onder de lotgenoten. De bezoekers bepalen de gespreksonderwerpen, afhankelijk van waar behoefte aan is in de groep. Kennis delen, met elkaar lachen en ook heel andere onderwerpen bespreken, alles kan.

Waardevol lotgenotencontact
Lotgenotencontact helpt om met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel om te gaan. Het verschilt van contacten met professionals en van gesprekken met familie of vrienden. Mensen doen nieuwe kennis en attitudes op en ontwikkelen hierdoor hun ervaringsdeskundigheid. Dit helpt bij het omgaan met de verandering van de levensstijl, het sociale leven, het herkennen van symptomen en de emotionele verwerking. Ten opzichte van steun door buitenstaanders is het onderlinge begrip, de herkenning en erkenning, geen tekst en uitleg hoeven geven en niet onbelangrijk een luisterend oor het bijzondere van lotgenotencontact. Tijdens afspraken met behandelende artsen komt men vaak niet toe aan het bespreken van de impact van NAH op het dagelijks leven. Terwijl naast de medische gevolgen en het herstelproces NAH juist veel gevolgen heeft voor het welzijn en de dagelijkse activiteiten.

Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Lies Bonsang, telefonisch op 06-15091924 of via de mail hersenletselzhz@gmail.com. Informatie over de patiëntenvereniging is te vinden op www.Hersenletsel.nl