ALBLASSERDAM – Afgelopen week werd het evenement Jeugdland weer gehouden in Alblasserdam. Er waren dagelijks bijna 450 kinderen aanwezig.  Dat is een record. Sinds het evenement in en om Landvast wordt gehouden, is het niet voorgekomen dat er zóveel kinderen tegelijk meededen aan de activiteiten. Door deze drukte waren er nóg meer vrijwilligers nodig.

“Er waren dagelijks 80 vrijwilligers nodig. In het totaal hebben er 165 vrijwilligers meegedraaid deze week. Daar is het bestuur erg dankbaar voor. Wij konden hierdoor alle activiteiten draaiende houden,” zo laat Dimphi van Amen namens Jeugdland weten.

‘Adoptie’
In het afgelopen jaar heeft Jeugdland diverse bedrijven en de gemeente Alblasserdam gevraagd om Jeugdland te ‘adopteren’, door medewerkers minimaal 2,5 uur in de week van Jeugdland in te zetten als vrijwilliger.  Dat heeft gewerkt. Vanuit de gemeente Alblasserdam, Stichting Welzijn Alblasserdam en de SNS Bank hebben er vrijwilligers meegeholpen. Dimphi van Jeugdland vertelt: “Dat de wethouders en de burgemeester zelf de koffie -en theerondes voor de vrijwilligers hebben verzorgd, hebben de vrijwilligers enorm gewaardeerd.  Want tachtig vrijwilligers twee keer per dag van een drankje voorzien, is de mouwen opstropen en gaan. Volgend jaar hopen wij dat meer bedrijven dit voorbeeld volgen.”

Huttendorp
Het ‘huttendorp’ was ook dit jaar weer een populair evenement. Bijna negentig jongens en meiden gingen verdeeld over vijftien hutten aan de slag met het thema ‘ Waterwereld’. Er werden onder meer piratenschepen, strandhutten en een viskraam gebouwd.

Bij het aanmelden voor het huttendorp doet de organisatie altijd een beroep op de vaders en moeders om een dag(deel) mee te komen helpen. “Wij hebben veel vaders en opa’s heel de week als vrijwilliger gezien en ook moeders  waren aanwezig waarvan een enkeling op hoge hakken de spijkers in de planken stond te slaan,” blikt Dimphi terug.

Prijzen
De hutten werden beoordeeld door een vakkundige jury. In deze jury waren de brandweer, de politie, de burgemeester en de sponsor van het huttendorp vertegenwoordigd. De prijs voor de mooiste hut ging naar ‘Waterdraak’, hut 1. De prijs voor de pechhut ging naar ‘Meiden’, hut 6. De origineelste hut werd gemaakt door het team ‘Viskraam’ van hut 11. Het team ‘Kasteel’ van hut 12 kreeg een prijs voor beste samenwerking en de prijs voor ‘veiligste hut’ werd gewonnen door ‘Strandwacht’ van hut  8.

Scouting
Als afsluiting van Jeugdland 2018 waren de kinderen vrijdag te gast bij Scouting Alblasserdam. Hier waren 14 spellen en activiteiten georganiseerd waar de kinderen aan deel konden nemen. Vanwege de veiligheid en grootte van het terrein konden hier maximaal 300 kinderen zich vermaken.

Verrast
Landvast viert dit jaar zijn tienjarige bestaan en trakteerde woensdag alle aanwezige kinderen op schepijs. Verder was er in de middag een medewerkersborrel. Het bestuur van het evenement werd daarbij verrast met bloemen van de vrijwilligers en een hartverwarmende toespraak. Dimphi van Amen vertelt hierover: “Er gaat heel veel privétijd in het event zitten. In de afgelopen vijf jaar heeft het bestuur er erg hard aan gewerkt om het evenement te professionaliseren en het voor zowel de kinderen als de vrijwilligers nog leuker te maken. Dat doen zij met heel veel passie en plezier.”

Ontroerd
Dimphi vervolgt: “De vrijwilligers hebben gemerkt dat er dingen positief zijn veranderd. Zij hebben dit aan het bestuur doorgegeven. Dat was voor het bestuur het grootste compliment dat zij konden krijgen. Dat heeft de bestuursleden ontroerd.”

Cheque van burgemeester
Burgemeester Paans heeft op donderdagmiddag, na het jureren van de hutten en het bedanken van alle vrijwilligers, het bestuur nog even apart toegesproken. De bestuursleden zien hem als een waardige ambassadeur en hebben zijn complimenten in ontvangst genomen. Daarnaast verraste hij het bestuur met het uitreiken van een cheque ter waarde van 150 euro namens zijn gezin, ter ondersteuning van Jeugdland. Dimphi: “Hier was het bestuur even sprakeloos van.”

2019
In september wordt er met de voorbereidingen gestart voor een nieuwe editie van Jeugdland. Jeugdland 2019 vindt plaats van 26 tot en met 30 augustus.  Meer informatie over de het evenement is te vinden op www.jeugdlandalblasserdam.nl.

Foto’s: Peter Lodder en PR Jeugdland.