KINDERDIJK – De voorbereidingen voor de Kinderdijkse verlichtingsweek zijn in volle gang. De molens van Kinderdijk staan in de eerste week van september weer letterlijk in de spotlights. Alle molens worden elke avond tussen 20.00 en 23.00 uur vol in het licht gezet. Verder staan er tijdens de jaarlijkse Verlichtingsweek van 3 tot en met 8 september tal van activiteiten op het programma in het Werelderfgoed.

Wie de verlichte molens langzaam aan zich voorbij wil zien trekken kan elke avond mee op één van de rondvaartboten. Nieuw dit jaar zijn de afvaarten van beurtschip Jantina (zie foto). Zij vaart zaterdagavond als enige over de lage boezem van de Nederwaard. Reserveren is noodzakelijk.

Het terras van De Molenhoek is elke avond geopend van 20.00 tot 23.00 uur. Op en rondom de Schansweg in Kinderdijk is het vrijdag 7 september tijd voor de Molenmarkt. De opbrengst van die traditie gaat zoals altijd naar de Kinderdijkse speeltuin.

De laatste dag van de Verlichtingsweek valt samen met de Open Monumentendagen en het Werelderfgoedweekend. Zaterdag 8 september wordt Kindertheater Deep Deep ontvangen. Het duo uit Den Haag speelt twee keer de voorstelling ‘Zo draait de molen’, om 12.30 en 15.00 uur op het erf van Museummolen Nederwaard. De jongsten kunnen verder knutselen, spelletjes spelen en zich laten schminken. Vanwege het respecteren van de zondagsrust doet Werelderfgoed Kinderdijk alleen op zaterdag mee aan de landelijke themaweekenden. Meer informatie is te vinden op www.kinderdijk.nl/evenementen.

Foto’s: Peter Stam.