ALBLASSERDAM – Waterschap Rivierenland heeft geconstateerd dat de laatste tijd roekeloos wordt gevaren op de Graafstroom, de Giessen en de Alblas. Om deze reden is het waterschap de komende tijd extra actief op deze vaarwegen. Als vaarwegbeheerder let Waterschap Rivierenland samen met gemeenten, politie, watersportverenigingen en jachthavens op alle zaken die te maken hebben met veilig varen. De vaarwegbeheerders constateren dat de laatste tijd op deze stromen roekeloos wordt gevaren, waardoor er een groter risico is op ongelukken. Om de veiligheid te waarborgen zijn zij deze periode extra alert op overtredingen.
Op deze wateren geldt een nachtvaarverbod tussen een half uur na zonsondergang en een half uur voor zonsopkomst. De maximum snelheid staat met bebording langs de vaarwegen aangegeven. De minimumleeftijd voor het varen met een motorschip is zestien jaar, voor een snelle motorboot achttien jaar. Voor een snelle motorboot is minimaal een Klein Vaarbewijs vereist en die moet direct getoond kunnen worden.

Gedragsregels
Hoofdregel is dat grote (beroeps)vaartuigen altijd voorrang hebben op kleinere vaartuigen.