ALBLASSERDAM – VVD Alblasserdam heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders over de kosten van het nieuwe kunstwerk op het Scheldeplein in Alblasserdam. Afgelopen week bleek dat het kunstwerk bijna vijf keer meer heeft gekost, dan de 10.000 euro die in de raadstukken uit 2016 werd genoemd. De VVD wil weten of de berichtgeving op Alblasserdamsnieuws.nl hierover klopt. Verder wil de partij weten of het klopt dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd over de overschrijding. Als dat klopt, wil de partij weten waarom dat niet is gebeurd.

College
Tot slot vraagt fractievoorzitter Herman Verweij van de VVD zich af of de keuze om voor het kunstwerk zoveel meer uit te geven dan de oorspronkelijk genoemde 10.000 euro uit het raadsbesluit van 2016 een besluit is dat door het college als geheel is genomen of dat dit een beslissing is van een enkele wethouder.

De vragen zullen binnenkort schriftelijk beantwoord worden.

D66
Ramon Pardo van de D66 liet eerder deze week via deze website al weten dat bij de eerstvolgende commissievergadering vragen gesteld zullen worden door de D66. “Volgens onze fractie lijkt het niet goed gegaan te zijn met het beoogde budget voor het speelapparaat en het IHC kunstwerk, hier zullen we dan ook tijdens de volgende commissie vragen over stellen”, aldus Pardo.

Kunstwerk
Het nieuwe kunstwerk dat vorige week op het Scheldeplein in Alblasserdam is geplaatst, kost 48.500 euro. Dat is bijna vijf keer meer dan de 10.000 euro uit het raadsvoorstel waarmee de gemeenteraad in 2016 instemde. Het kunstwerk, dat de naam Scheldepleinschemerlamp heeft gekregen, kwam er op initiatief van een aantal bewoners van het Scheldeplein. Het metalen kunstwerk zelf kost 15.500 euro. De kosten voor de fundering bedragen 27.500 euro en de verlichting die in het kunstwerk wordt aangebracht kost 5.500 euro. In het raadsvoorstel van 2016 stond: “De werkgroep is tevens in overleg met IHC over plaatsing van een eventueel nieuw kunstobject in het midden van de grote cirkel. De kosten hiervoor bedragen maximaal 10.000 euro, exclusief structurele kosten voor onderhoud.” Een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam liet eerder al weten dat de kosten ‘passen binnen het beschikbaar gestelde krediet door de gemeenteraad’. De plaatsing van het kunstwerk is onderdeel van de totale opknapbeurt van het Scheldeplein. Voor het hele project was zo’n 800.000 euro beschikbaar gesteld door de Alblasserdamse gemeenteraad. Het gerenoveerde plein werd onlangs feestelijk heropend. Het kunstwerk wordt vrijdagavond 21 september 2018 om 21.00 uur officieel in gebruik genomen.