ALBLASSERDAM – Het nieuwe kunstwerk dat afgelopen week op het Scheldeplein in Alblasserdam is geplaatst, kost 48.500 euro. Dat is bijna vijf keer meer dan de 10.000 euro uit het raadsvoorstel waarmee de gemeenteraad in 2016 instemde. Het kunstwerk, dat de naam Scheldepleinschemerlamp heeft gekregen, kwam er op initiatief van een aantal bewoners van het Scheldeplein. Het metalen kunstwerk zelf kost 15.500 euro. De kosten voor de fundering bedragen 27.500 euro en de verlichting die in het kunstwerk wordt aangebracht kost 5.500 euro.

Fundering
In de kosten van de fundering is rekening gehouden met de veiligheid van het kunstwerk. De funderingspalen zijn 21 meter lang, omdat het kunstwerk bij bijvoorbeeld een storm veilig moet kunnen blijven staan.

Maximaal 10.000 euro
De gemeente Alblasserdam heeft het initiatief van de projectgroep Scheldeplein voor een kunstwerk omarmd en gefaciliteerd door de bovengenoemde kosten te betalen. In het raadsvoorstel van 2016 stond: “De werkgroep is tevens in overleg met IHC over plaatsing van een eventueel nieuw kunstobject in het midden van de grote cirkel. De kosten hiervoor bedragen maximaal 10.000 euro, exclusief structurele kosten voor onderhoud.” Een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam laat weten dat de kosten ‘passen binnen het beschikbaar gestelde krediet door de gemeenteraad’. De plaatsing van het kunstwerk is onderdeel van de totale opknapbeurt van het Scheldeplein. Voor het hele project was zo’n 800.000 euro beschikbaar gesteld door de Alblasserdamse gemeenteraad. Het gerenoveerde plein werd onlangs feestelijk heropend.

Twaalf meter hoog
De naam van het kunstwerk is een verwijzing naar de ambitie van de gemeente om van het onlangs gerenoveerde plein een ‘huiskamer’ van Alblasserdam te maken. Het kunstwerk is 12 meter hoog en is ontworpen door Scheldepleinbewoners Carlo Lucas en Alice Blokland.De productie is gedaan door IHC Architectural Fabrications uit Kinderdijk. Het kunstwerk wordt vrijdagavond 21 september 2018 om 21.00 uur officieel in gebruik genomen.

 

De tekst uit het voorstel waarmee de gemeenteraad in 2016 mee instemde.