ALBLASSERDAM – De politierechter in Dordrecht heeft woensdagmiddag 8 augustus 2018 een 31-jarige man uit Alblasserdam veroordeeld tot een werkstraf van 38 uur voor het medeplegen van een diefstal van een kettingzaag in Alblasserdam. De Alblasserdammer werd op 16 juni van dit jaar met nog twee dorpsgenoten aangehouden op de De Savornin Lohmanweg. De politie zette daarbij een politiehelikopter in.

Politiehelikopter
Op die zestiende juli kreeg de politie rond 04.00 uur een melding vanuit de Van Oldenbarneveltstraat in Alblasserdam dat er mogelijk werd ingebroken. De melder zag een aantal personen in zijn achtertuin en hoorde breekgeluiden. Terwijl agenten met auto’s naar de betreffende locatie in het Damdorp reden, blijkt ook de luchtvaartpolitie met de helikopter boven het dorp aanwezig te zijn. Vanuit de helikopter werd gezien hoe een personenauto wegreed en werd geparkeerd bij de De Savornin Lohmanweg.

Kettingzaag
Agenten op de grond gingen naar de parkeerplaats en zagen daar inderdaad het voertuig, met daarin mannen van 27, 30 en 31 jaar oud uit Alblasserdam. Ook troffen zij in het voertuig een kettingzaag aan. Uit onderzoek bleek dat deze kettingzaag net was weggenomen uit een schuur aan de Van Oldenbarneveltstraat. De drie verdachten werden aangehouden.

Eis
Woensdag mocht de 31-jarige Alblasserdammer zich als eerste voor de rechtbank verantwoorden. De man vertelde dat ze geld op zouden gaan halen, omdat er nog een schuld openstond van het slachtoffer bij één van de medeverdachten. De dertiger zou meegelopen zijn, omdat hij verliefd was op de zus van één van de medeverdachten. Op een bepaald moment zou de man een zaag in zijn handen geduwd hebben gekregen. “Meneer wist dat die zaag niet toebehoorde aan die vriend, maar aan het slachtoffer. Ik vraag u om meneer een taakstraf van veertig uur op te leggen voor het in vereniging plegen van een diefstal van een kettingzaag,” eiste de officier van justitie.

Vrijspraak
De advocaat van de Damdorper vroeg om vrijspraak. Volgens de raadsman zou er geen sprake zijn geweest van medeplegen, maar van medeplichtigheid. En omdat het Openbaar Ministerie dat niet te laste had gelegd, moest er volgens de advocaat vrijspraak volgen.

Uitspraak
De rechter ging niet mee in dat standpunt en veroordeelde de man tot veertig uur werkstraf, min twee uur, omdat de man in voorarrest heeft gezeten. “Ik vind de gevraagde straf van de officier eigenlijk nog heel matig, maar zal er niet bovenuit gaan. Dat had wel gekund. Ik veroordeel u tot een werkstraf van veertig uur. U heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan,” aldus de rechter.

Medeverdachten
De zaak tegen de tweede medeverdachte wordt op 20 augustus behandeld. De zaak tegen de derde verdachte is wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.