ALBLASSERDAM – Kinderboerderij Alblasserdam doet maandag 30 juli 2018 via een Facebook een oproep aan Alblasserdammers om geen brood te voeren aan de dieren van kinderboerderij De Plantage. “Vanavond heeft één van onze medewerkers bijna een hele emmer met brood op ons kleine weitje gevonden waar maar één bokje staat. Waarschijnlijk heel goed bedoeld, maar bij ons gaan de alarmbellen gelijk rinkelen,” zo is de te lezen op de pagina van de Kinderboerderij.

“Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar veel brood kan heel gevaarlijk zijn voor schapen en geiten. Ze kunnen er zelfs aan dood gaan, helaas al een paar keer mee gemaakt hier op de boerderij.
Gelukkig hebben we er ook een hoop kunnen redden, met hulp van infuus, allerlei medicatie en dwangvoeren van hooi.”

“Geiten en schapen zijn gemaakt om gras en hooi te eten, dit is zeer vezelrijk en zorgt voor een goede penswerking. In hooi en gras zit relatief weinig voedingswaarde, daarom kunnen ze zoveel eten zodat ze meer dan genoeg voeding binnen krijgen. Helaas lusten geiten bijna alles en het liefst in grote hoeveelheden. Dus als er veel brood gevoerd wordt, zullen onze geiten en schapen daar zeker geen ‘nee’ tegen zeggen. Helaas is hun pens het daar niet mee eens, die kan gaan verzuren en stil vallen, met alle gevolgen van dien… Dit is de reden dat er niet meer gevoerd mag worden. We hopen dat u ons wil helpen om het voeren over het hek zoveel mogelijk te stoppen. Wij en onze dieren zijn u zeer dankbaar.”