ALBLASSERDAM – De jaarlijkse Paardenmarkt die woensdag 25 juli 2018 in en rondom de Kerkstraat werd gehouden, is naar schatting iets minder druk bezocht dan andere jaren. De organisatie kijkt terug op geslaagd evenement, maar met een ‘smetje’. Dit vanwege het niet doorgaan van de ‘paardenstoelendans’ en de ponykeuring. “Een bijzondere dag, waarbij het nationaal hitteplan van kracht was en die begon met regen,” vertelt interim-voorzitter Hans Laheij van de Stichting Sint Jacobus Paardenmarkt.

Laheij vervolgt: “Door de regen kwamen mensen pas later naar de markt en om twaalf uur was alles alweer afgelopen.”

Vooraf waren er maatregelen genomen tegen de voorspelde warmte. Er waren extra waterposten gemaakt, waar mensen gratis een bekertje water konden krijgen. Ook voor de paarden stond er voldoende drinkwater. Verder waren er extra EHBO’ers en een dierenarts aanwezig. Achteraf gezien bleek het, dankzij een verkoelende bui, wel mee te vallen met extreme warmte. Pas later in de middag steeg de temperatuur tot boven de dertig graden.

De ponykeuring die tijdens de markt gehouden zou worden en de paardenstoelendans in de avond gingen niet door. “Dat had te maken met de gewijzigde polisvoorwaarden van de verzekering. Als er tijdens de stoelendans iets zou gebeuren met een deelnemer, zou dit, in tegenstelling tot andere jaren, niet door de verzekering gedekt worden. Dat kregen we pas op het allerlaatste moment te horen. Ook de ponykeuring stond hierdoor ter discussie. Dinsdagavond hebben we beslist om die twee onderdelen te schrappen. Dat was pijnlijk en is wel een smetje op deze verder goed verlopen dag,” aldus Laheij.

De eeuwenoude markt rondom de Kerkstraat begon rond 08.00 uur. Handelaren namen ruim vijftig paarden en pony’s mee. De politie zag toe op het welzijn van de dieren. Verder waren er tal van kraampjes, konden er loten worden gekocht, kon met ‘koekslaan’ en kon er een rondrit worden gemaakt in de paardentram. Rond 12 uur was de Paardenmarkt afgelopen. Even verderop werd op dat moment gestart met de jaarlijkse wielerronde.