ALBLASSERDAM – Koos de Klerk (61) uit Alblasserdam heeft deze week uit handen van kolonel Menno Kersbergen, Plaatsvervangend commandant van het Landelijk Tactisch Commando het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen ontvangen. De uitreiking, die werd bijgewoond door een groep oud-collega’s van de Damdorper, vond plaats in De Alblashof. De Klerk ontving zijn draaginsigne voor zijn werk als lid van de Koninklijke Marechaussee, gestationeerd bij het Korps Mariniers in de jaren tachtig in Libanon.

Kolonel Menno Kersbergen sprak van een ‘bijzonder moment’. “Voor Koos het allermeest en voor mij misschien wel in de tweede plaats. Wij dragen veteranen een warm hart toe. Het is een groep, waarvan we heel veel jaren niet goed beseft hebben, wat zij voor ons betekend hebben. Ik heb zelf twee missies gehad en dan merk je hoe het is om uitgezonden te zijn.”

Saamhorigheid
De plaatsvervangend commandant vervolgde: “Ik vind het heel bijzonder dat, onder leiding van Cor Vogelaar, een groep is verenigd, om Koos de Klerk, door mij een herinneringsmedaille op te laten spelden. Dat zegt iets over de saamhorigheid van de veteranen. Als jouw naam valt, dan ontstaat er een glimlach bij mensen en komen er verhalen. Je was bekend als een zeer deskundig en gedreven rechercheur. Voor degenen die het niet weten: als mariniers met waardering over je spreken, dan doe je het best wel goed.”

Warm hart
De uitzending naar Zuid-Libanon in 1979 was de eerste grootschalige Nederlandse deelname aan een VN-vredesoperatie. Kersbergen: “Jij bent de eerste geweest die op missie ging. We hadden met zijn allen helemaal geen ervaring sinds de Tweede Wereldoorlog. Later ben je naar Aruba en Sint Maarten gegaan. Je hebt ook de storm Irma meegemaakt. Over die hele periode van jou, met als middelpunt Libanon, ben jij een man die we een warm hart toedragen. Ik voel me vereerd dat ik deze herinneringsmedaille uit mag reiken aan iemand die ik het zo enorm gun.”

Fantastisch
Na het voorlezen van de beschikking door een adjudant, werd het draaginsigne opgespeld. Na de felicitaties volgde een feestje in de aanleunwoning van Koos de Klerk in de Alblashof. De Klerk was zichtbaar geraakt door alle aandacht. “Het is fantastisch om al mijn collega’s hier weer te zien. Ze zijn als broers voor me,” vertelde hij.

Sint Maarten en beroerte
Koos de Klerk, geboren in Dordrecht, kwam onlangs in Alblasserdam wonen. Voor die tijd woonde hij samen met zijn vriendin op Sint Maarten. 6 september 2017 teisterde orkaan Irma Sint Maarten. Vrijwel geen gebouw bleef gespaard. Koos en zijn vriendin verloren alles wat zij hadden op het eiland. Na de storm begon Nederland met evacueren. De kinderen en de zieken mochten als eerste. Vanwege de beroerte die Koos de Klerk in 2010 heeft gehad, was hij één van de eersten die naar Nederland mocht vliegen. Zonder spullen kwam hij aan. Na een tijdje gelogeerd te hebben bij vrienden, kregen Koos en zijn vriendin een woning in Alblasserdam. Inmiddels is zijn vriendin weer terug op Sint Maarten. Binnenkort komt zij weer terug naar Nederland.

Draaginsigne
(Oud)-militairen komen in aanmerking voor het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen als zij tussen 1956 en 1988 minstens 30 dagen aaneengesloten in het buitenland zijn ingezet voor vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties (VN). Het draaginsigne wordt namens de minister van Defensie door de Commandant der Strijdkrachten toegekend.