IMG_1508b (Medium)

ALBLASSERDAM – Een 39-jarige asielzoeker uit Irak is deze week door de rechter veroordeeld tot een boete van 500 euro voor de mishandeling van zijn (toenmalige) vriendin in Alblasserdam, het intrappen en vernielen van deuren van haar woning in Alblasserdam en het doen van doodsbedreigingen met messen in zijn handen.

Op zondag 3 juli 2016 leek het helemaal mis te gaan in Alblasserdam. De Irakees trapte op de Blokweersingel twee deuren in van de woning van een toen 41-jarige Syrische vrouw die hij kende van het asielzoekerscentrum. De man pakte messen uit haar keukenla en riep dat hij de keel van de vrouw door ging snijden. “Vandaag ga ik jou vermoorden. Vandaag zijn we beiden klaar,” riep de man in het Arabisch tegen zijn ‘levensgezel’.

Een persoon die in de buurt van de woning was, belde direct 112. Niet veel later kwam de politie met vijf politiewagens ter plaatse. “Dankzij een alerte melder, die direct 112 belde, is mogelijk een drama voorkomen,” meldde toenmalig wijkagent Jan-Peter de Vreede via Twitter.

De Syrische vrouw, die net naar Nederland was gevlucht vanwege het oorlogsgeweld in haar land en sinds kort in Alblasserdam woonde, bleef ongedeerd. Voor haar werd nazorg geregeld vanwege de impact van het incident.

Een paar weken eerder, op 21 juni 2016, werd de vrouw ook al aangevallen door de Irakees. Toen kreeg zij diverse stompen tegen het hoofd en in het gezicht van hem.

De politierechter vond dat het geweld tegen de vrouw, de vernieling van de woning en de bedreiging van de vrouw bestraft moest worden met een boete van 500 euro. Daarnaast moet de Irakees de vernielde deur vergoeden aan woningcorporatie Woonkracht10.

De man heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als hij dat niet doet, is de straf definitief.

IMG_1508b (Medium) IMG_1525 (Medium) IMG_1536 (Medium)