ALBLASSERDAM – Bij Supermarkt Dirk in Alblasserdam is donderdag 19 juli 2018 extra beveiliging aanwezig in de winkel. Aanleiding hiervoor is de ophef en boosheid die is ontstaan over een filmpje dat deze week op Facebook werd geplaatst. De supermarkt is naar aanleiding van de beelden door meerdere personen (online) bedreigd. Een woordvoerster van Dirk van den Broek laat desgevraagd weten:  “De beveiliging in Alblasserdam wordt ingezet om onze medewerkers en onze klanten een gevoel van veiligheid te geven.”

Eerder deze week plaatste iemand op Facebook een filmpje. In de video was te zien hoe een verstandelijk beperkte Dirk-medewerker buiten onkruid rondom het filiaal moest verwijderen.  De man, die al dertien jaar als vakkenvuller bij de supermarkt zou werken, zou worden gebruikt voor ’rotklusjes’. Op het filmpje, dat tienduizenden keren werd gedeeld en bekeken, is te zien hoe de man onkruid rondom het gebouw weghaalt. Op de vraag van de filmer waarom de man de tegels moet schoonmaken, antwoordt de Dirk-medewerker dat hij geen idee heeft. “Misschien omdat ik donker ben.” De maker van de video reageert verontwaardigd dat hem dit niet een taak voor de man lijkt. “Ik vind het niet leuk, maar ik luister liever”, geeft de Dirk-medewerker aan.

Paar dagen vrij
Het filmpje werd gemaakt, zonder dat de medewerker er vanaf wist. De betreffende medewerker heeft de komende dagen vrij. De Dirk-woordvoerster vertelt hierover: “We hebben hem een paar dagen vrijgegeven. Het is ongelofelijk wat de man en zijn familie overkomt. We willen zo goed mogelijk voor hem zorgen en we hopen dat hij volgende week weer kan starten.”

Gesprek met familie
Een familielid van de medewerker uitte eerder deze week via Facebook kritiek op Dirk. Volgens de vrouw klaagde haar oom vaker dat hij zich als slaaf behandeld voelt. donderdag 19 juli 2018 heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de familie Bartes en Dirk van den Broek. In dit gesprek zijn duidelijke afspraken gemaakt over de werkzaamheden van de heer Bartes bij Dirk van den Broek.

Dringend verzoek
De heer Bartes en zijn familie verzoeken iedereen met klem om het betreffende filmpje te verwijderen. Dirk meldt hierover: “Hierdoor keert de rust terug en kan hij weer ongestoord en met veel plezier zijn werkzaamheden hervatten. Daarnaast wordt het dringende verzoek gedaan om de heer Bartes en zijn collega’s verder met rust te laten.”

Juridische gevolgen
Met het op Facebook zetten van de beelden, is mogelijk ook een juridische grens overschreden. De medewerker werd stiekem gefilmd en herkenbaar online gezet. Daarmee kan het zijn dat het portretrecht is geschonden. “We laten dat verder aan de familie over. De familie is met de persoon die het filmpje heeft geplaatst in gesprek en geeft aan dat het ‘onder controle is’. Het is aan de familie om daar verder mededelingen over te doen,” aldus de zegsvrouw van Dirk.

Excuses
Dirk heeft woensdag 18 juli excuses aangeboden aan de betreffende werknemer. “We hebben kennis genomen van de video over een van onze medewerkers die buiten aan het werk is. Hierbij hebben wij helaas moeten constateren dat er onvoldoende rekening is gehouden met de warmte. Wij betreuren dit zeer en hebben het opgenomen met de leidinggevende in Alblasserdam om er voor te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Tevens nemen wij contact op met de medewerker om onze excuses aan te bieden,” meldde het bedrijf in een reactie op alle commotie.

Afval en onkruid
Verder liet Dirk weten dat ze hun collega juist erg waarderen en dat het onderhouden van de winkelpanden ook moet gebeuren. “De werkzaamheden van een vakkenvuller zijn divers en bevatten meer taken dan het bij- en aanvullen van de schappen in de winkel. Op momenten dat het rustiger in de winkel is, biedt dit ruimte voor al onze medewerkers om andere taken uit te voeren, waaronder taken om onze winkel aan de binnen- en buitenkant schoon te houden. Dirk van den Broek vindt het belangrijk om ook de omgeving van haar winkelpanden goed te onderhouden. Daarom wordt met enige regelmaat aan een medewerker gevraagd om afval en onkruid te verwijderen rondom de winkel.”