ALBLASSERDAM – Bij de productie van paspoorten en identiteitskaarten, die tussen april tot en met juni 2018 zijn opgehaald, heeft zich een technisch probleem voorgedaan. Het probleem betreft 1 van de 23 echtheidskenmerken in het document. Slechts een klein deel van de geproduceerde reisdocumenten voldoet niet aan dit kenmerk. Dat meldt de gemeente Alblasserdam maandag 16 juli 2018 op haar website.

Door de productiefout kan het zijn dat bij een grens een elektronische gate niet opent. Wanneer dit gebeurt, kan de reiziger zich altijd wenden tot de reguliere grenscontrole. Zowel de Koninklijke Marechaussee als de buitenlandse grensbewakingsautoriteiten weten dat de foutmelding kan optreden.

Wie in de periode van april tot en met juni 2018 een nieuw reisdocument heeft opgehaald, ontvangt van de RiVG (Rijksdienst voor Identiteitsgegevens) een brief om het reisdocument zelf te controleren met een app of te laten controleren door de gemeente. In de tussentijd kan er gewoon met het document gereisd worden.

Met de app BZK-ID voor Android telefoons (te vinden in de Google Play store) kan men zelf controleren of het document aan de eisen voldoet. Het is ook mogelijk om het document in de publiekswinkel van de gemeente te laten controleren.

Eventuele kosten voor het aanvragen van een nieuw reisdocument en het maken van een nieuwe pasfoto worden vergoed.

Meer informatie is te vinden op deze website.