ALBLASSERDAM – De Omgevingsdienst Midden Holland heeft het negatieve zwemadvies voor het Lammetjeswiel in Alblasserdam ingetrokken. De waterkwaliteit is verbeterd. De waarschuwing voor blauwalg blijft echter nog wel van kracht. De omgevingsdienst waarschuwt voor kans op huidirritatie en maag-/darmklachten door blauwalgen.

De afgelopen 4 jaar is de waterkwaliteit in het Lammetjeswiel vrijwel altijd gekwalificeerd als ‘uitstekend’ en is er slechts een enkele keer blauwalg aangetroffen. Een speciale pomp die ervoor zorgt dat het water in beweging blijft en er zuurstof inbrengt, heeft tot nu toe kunnen voorkomen dat er blauwalg ontstond. De pomp draait sinds dit voorjaar 24 uur per dag. Alleen toen de pomp vorig jaar tijdelijk was uitgeschakeld was er even sprake van blauwalg. Het is op dit moment niet duidelijk waarom er nu blauwalg is ontstaan.