ALBLASSERDAM – De ruim dertig vrijwilligers van de Alblasserdamse brandweer zijn zaterdagavond 14 juli 2018 allemaal opgepiept voor een kapot slotje van een boottrailer. Een gezin uit Ridderkerk had een stuk gevaren op de rivier Noord. Toen men bij de boothelling nabij de haven van Alblasserdam het vaartuig weer op de kant wilde halen, bleek het slot van de trailer niet meer te werken. Hierdoor kon de trailer niet aangekoppeld worden aan de auto en kon de boot ook niet op de kant getrokken worden.

De booteigenaar vroeg aan een brandweerman van elders uit de regio, die toevallig bij Landvast aanwezig was, om raad. Volgens de booteigenaar werd hem geadviseerd om 112 te bellen. Dat deed de Ridderkerker.

De meldkamer stuurde vervolgens een bevelvoerder van de brandweer op pad, maar alarmeerde ook direct het hele brandweerkorps van Alblasserdam. De bevelvoerder, die aan de meldkamer had doorgegeven dat hij eerst zelf een kijkje zou nemen, voordat het hele korps opgeroepen zou worden, legde aan de Ridderkerkers uit dat 112 niet bedoeld is voor meldingen over een kapot slot.

Omdat de brandweer inmiddels toch al gealarmeerd was en de vrijwilligers al op de kazerne waren, werd besloten om toch maar een helpende hand te bieden. Met hydraulisch gereedschap werd het slot kapot gemaakt. Vervolgens kon de trailer aangekoppeld worden en kon de boot uit het water worden gehaald. De gemaakte kosten zijn voor de gemeenschap en hoeven dus niet door de betrokkenen persoonlijk betaald te worden.