ALBLASSERDAM – De bibliotheek aan de Ieplaan in Alblasserdam verhuist mogelijk naar het gerestaureerde gemeentehuis van Alblasserdam. De bibliotheek en de gemeente zijn hierover met elkaar in gesprek. Dat meldt de gemeente dinsdag 10 juli 2018 in een persbericht. De bibliotheek hoopt na de verhuizing nog beter te kunnen samenwerken met andere maatschappelijke organisaties onder één dak. “De bibliotheek past daarom uitstekend in het ‘huis van de gemeenschap’ dat het college van Alblasserdam voor ogen heeft met het nieuwe gemeentehuis,” aldus de gemeente in het persbericht.

De gemeente en de bibliotheek werken de samenwerking op dit moment verder uit om tot een definitief besluit te komen. De verwachting is dat na de zomer de intentieverklaring getekend wordt waarin de samenwerking wordt vastgelegd.

Ontmoeten
“We zien heel veel in deze samenwerking”, zegt wethouder Peter Verheij. “De bibliotheek is een echte ontmoetingsplek waar Alblasserdammers graag en gemakkelijk binnen stappen. En dat is precies wat we ook met het nieuwe gemeentehuis nastreven: openheid, laagdrempeligheid en gastvrijheid voor het hele dorp. Hiermee komt de gemeente ook tegemoet aan de opdracht van de gemeenteraad om het als maatschappelijke ruimte bestempelde deel van het gemeentehuis te exploiteren met een verdienmodel dat economische waarde toevoegt.”

Ontwikkeling
“Wij zijn enthousiast over deze samenwerking”, zegt waarnemend directeur-bestuurder Chantal Cunnen van de Bibliotheek AanZet. Cunnen vervolgt: “De bibliotheek heeft een breed aanbod dat zich richt op de persoonlijke ontwikkeling en informatievragen van mensen. De komende jaren ontwikkelt de bibliotheek zich nóg meer tot een plek waar kennis, ontwikkeling en ontmoeting centraal staan. Dit doen wij door intensief samen te werken met andere partijen. Door met de gemeente en andere partijen een gebouw te delen, kan aan de ontwikkeling die de bibliotheek doormaakt, nog beter invulling gegeven worden.”

Het gemeentehuis van Alblasserdam èn het Raadhuisplein en de achterliggende Havenstraat worden op korte termijn volledig opgeknapt. In het totaal is er zo’n tien miljoen euro beschikbaar voor het totale project. Onlangs werd bekend dat de start van de restauratie van het gemeentehuis met enkele maanden is vertraagd.