ALBLASSERDAM – De Omgevingsdienst Midden-Holland heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor het Lammetjeswiel in Alblasserdam in verband met blauwalg. Deze dienst houdt de kwaliteit van het zwemwater in de hele provincie in de gaten. Vorige week werd er al een waarschuwing gegeven nadat tijdens een routinecontrole blauwalg in een watermonster van het Lammetjeswiel werd aangetroffen. Bij een negatief zwemadvies is zwemmen op die plek slecht voor de gezondheid. Zwemmen wordt iedereen afgeraden. Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden.

Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert die bij inname schadelijk kunnen zijn. Het kan huidirritatie en maag-/darmklachten veroorzaken. De blauwalg lijkt op een blauw/groene olieachtige laag die op het water ligt en kan ontstaan in een periode met hoge temperaturen.

De afgelopen jaren is de kwaliteit van het zwemwater in de natuur- en recreatieplas vrijwel altijd ‘uitstekend’ geweest maar het extreem warme en droge weer van de afgelopen weken heeft er waarschijnlijk toe geleid dat er nu voor het eerst sinds lange tijd weer een te hoge concentratie aan blauwalg in het water zit.

Eind 2013 heeft het waterschap onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van de blauwalgproblematiek in het Lammetjeswiel. Voordat de pomp is geplaatst zijn al eerder enkele aanbevelingen uit het rapport opgepakt. Zo heeft de gemeente bomen gesnoeid om bladinval in de plas te voorkomen. Ook heeft zij blad en slib op ondiepe plekken van de plas verwijderd zodat het water daar minder snel opwarmt.

Sinds mei 2014 draait er een pomp in de plas om zo het water te laten doorstromen en extra zuurstof in de plas te brengen. Dit jaar draait deze zelfs 24 uur per dag waarmee de gemeente Alblasserdam blauwalg in de recreatieplas probeert te voorkomen.

Met de reconstructie van het Lammetjeswiel zijn in de afgelopen maanden bovendien extra watergangen gegraven waardoor er meer water doorstroomt.

Nu het zulk warm weer is en inwoners massaal gebruik willen maken van het natuurbad, is dit een flinke tegenvaller. Vooral omdat het Lammetjeswiel eind deze week na de grote opknapbeurt feestelijk in gebruik wordt genomen.

“We hebben alles gedaan wat in ons vermogen ligt om blauwalg te voorkomen, maar de huidige weersomstandigheden zijn erg extreem. Zodra het weer wat gaat waaien of regenen komt er weer meer doorstroming waardoor de concentratie blauwalg, die altijd wel aanwezig is, afneemt tot waarden die niet tot gezondheidsproblemen leiden”, aldus de medewerker flora en fauna van de gemeente.