ALBLASSERDAM – Elf deelnemers van het project ‘Kansrijk Alblasserdam’ hebben woensdag 4 juli 2018 hun diploma ontvangen in MFC Maasplein in Alblasserdam. De deelnemers volgden sinds september 2017 een entree-opleiding (niveau 1) van het Da Vinci College en hebben deze nu succesvol afgerond. De achtergrond en de leeftijd van de deelnemers lopen uiteen. Een deel van hen is statushouder, anderen zijn in Nederland geboren en getogen. Wat hen bindt, is dat ze nooit een opleiding hebben afgerond en geen diploma hebben.

Gemeente betaalt
Door het project Kansrijk Alblasserdam, een samenwerking tussen de gemeente en het Da Vinci College, kregen de deelnemers de kans om alsnog een diploma te halen. De gemeente betaalt voor hen het lesgeld en het boekengeld.

Basis
De entree-opleiding is een basisopleiding met algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding, burgerschap en sociale-en studievaardigheden. De deelnemers gingen één dag per week naar school en liepen twee dagen stage bij een erkend leerbedrijf. De leerlingen kregen les van Ruud Roth (op de groepsfoto voorste rij links). Met het diploma op zak kunnen de deelnemers een opleiding op MBO2-niveau 2 gaan volgen of op zoek gaan naar werk, bijvoorbeeld in de bouw of de zorg.

Nieuwe opleidingen
In september begint een tweede groep deelnemers aan een entree-opleiding in het kader van Kansrijk Alblasserdam. Daarnaast kunnen mensen zich aanmelden voor de mbo2-opleidingen  ‘zorg en welzijn’ en ‘techniek’.  Deze opleidingen die ook in september van start gaan, worden ook door de gemeente aangeboden en zijn gratis te volgen. De lessen vinden plaats in de oude Beukelmanschool aan de Lelsstraat in Alblasserdam.

Positieve draai
In een persbericht laat de gemeente weten: “Kansrijk Alblasserdam dient meerdere doelen. Een diploma geeft de deelnemers een veel grotere kans op het vinden van betaald werk. En met een baan kunnen zij een positieve draai aan hun leven geven. Kansrijk Alblasserdam is onderdeel van het armoedebeleid en het arbeidsmarktbeleid van de gemeente Alblasserdam. Ook het lokale bedrijfsleven, dat zit te springen om personeel, profiteert van Kansrijk Alblasserdam.  De deelnemers kunnen na hun stage tijdens de opleiding of na een vervolgopleiding op MBO2-niveau de vacatures vervullen.”