NIEUW-LEKKERLAND – De realisatie van een gedenkteken nabij de plaats waar de Amerikaanse bommenwerper B17-G, de Mission Belle, op 1 december 1943 een noodlanding maakte en crashte, is weer een stap naderbij gekomen. Afgelopen week werd de aanleg van de parkeerplaatsen voor de bezoekers symbolisch afgerond door Kees Stam, projectleider van de Mission Belle Stichting B17-G Memorial en Kees Scheer, projectdirecteur van de Combinatie Dijkverbetering Molenwaard, die de aanleg samen met het Waterschap Rivierenland heeft bekostigd.

Hiermee werd het officiële startsein voor de bouw van het monument gegeven. Het krijgt een mooie plaats in de omgeving van ‘Het Zwaantje’, een vroegere uitspanning in het Boveneinde bij de ingang naar het zogenoemde Vogeltjesland.

Donaties zijn nog steeds van harte welkom. De onthulling vindt plaats op zaterdag 29 september 2018. Naar het zich nu laat aanzien zullen hierbij rond de dertig Amerikaanse familieleden en bekenden van de bemanningsleden aanwezig zijn.

De B-17G ‘Mission Belle’ met fabrieksnummer 42-31097, die tussen Nieuw-Lekkerland en Streefkerk in de Lek terecht kwam, was op de weg terug naar het vliegveld Ridgewell in Engeland na een bombardementsmissie boven Leverkusen, Duitsland. Tijdens deze missie werd het toestel en zijn bemanning herhaaldelijk onder vuur genomen door luchtafweergeschut en Duitse jagers. Enkele minuten voordat ze bij het doel kwamen werden de bommen al gelost en keerde ze om richting Engeland. Eenmaal boven Nederland was het toestel inmiddels zwaar beschadigd en waren motoren uitgevallen. Omdat duidelijk was dat Engeland niet meer haalbaar was besloot men het vliegtuig in het water te laten crashen om zo de overlevingskansen te vergroten. Vroeg in de middag van 1 december 1943 raakte het toestel het water van de rivier de Lek en kwam tot stilstand tegen een krib waarna het spoedig zonk. Drie van de bemanningsleden hadden het leven verloren en de overige bemanning bracht de rest van de oorlog door in Duitse Krijgsgevangenkampen.

De Mission Belle werd pas in 1955 geborgen en naar het terrein van Lekstroom in Lekkerkerk gebracht. Bij die berging werd het lichaam van de gesneuvelde staartschutter uit het toestel gehaald.