ALBLASSERDAM – Marko Stout van de D66 in Alblasserdam heeft vragen aan wethouder Verheij gesteld over het parkeergedrag van kerkgangers op het Scheldeplein in Alblasserdam. “Sinds kort is het Scheldeplein grotendeels in gebruik genomen na rigoureus en heel mooi te zijn opgeknapt. Echt een ‘woonkamer’ voor de inwoners van Alblasserdam. In een woonkamer horen volgens D66 echter geen auto’s.  Als er dienst is in de kerk schijnen de kerkgangers deze gemeenschappelijke ‘woonkamer’ wel te gebruiken als parkeerplaats. Hebben de kerkgangers daar ontheffing voor?”, vraagt Stout zich af.

Stout vervolgt: “Indien de kerkgangers daar mogen parkeren, mogen de omwonenden dat dan ook (bij plaatsgebrek elders)? En is er een parkeerprobleem rond het Scheldeplein?”

Wethouder Peter Verheij laat weten dat parkeren alleen is toegestaan in de daarvoor bestemde vakken, maar dat er voor drukke kerkdiensten een uitzondering is. Verheij: “Op korte termijn is het ook fysiek onmogelijk op de cirkels te parkeren (zonder sleutel van aan te brengen palen). De kerk heeft met de gemeente de afspraak dat bij drukke diensten wél geparkeerd mag worden op het Scheldeplein. In dat geval meldt de kerk dit vooraf bij de gemeente en zet parkeerwachten in. Hierbij valt te denken aan kerkdiensten rond Kerstdagen, Paas- of Pinksterfeest of incidenteel andere druk bezochte diensten. Dit is tijdens het proces ook zo met alle betrokkenen gecommuniceerd. Er zijn verder geen parkeerproblemen rond het Scheldeplein bij mij bekend. Eerder is al afgesproken de algehele situatie na verloop van tijd te evalueren.”