REGIO – Er zijn dashcambeelden online gezet op onder meer Dumpert en TopGear, waarop de crash van de overvallersauto op de A15 bij Hardinxveld-Giessendam te zien is. Op de beelden vanuit een politieauto is te zien hoe de politie de auto van de twee verdachten met 180 kilometer per uur probeert in te boxen. Niet veel later voert de politie, volgens TopGear, een zogenoemde ‘PIT- manoeuvre’ uit, waardoor de auto van de overvallers uit koers raakt, over de vangrail vliegt en minstens vier keer over de kop slaat. Na de crash zegt één van de agenten tegen zijn collega: “Die is dood, die is dood”. De twee inzittenden raakten echter, zo bleek later, slechts lichtgewond. Verder heeft de politie maandag bekend gemaakt dat er een derde verdachte is aangehouden.

Bij de overval in Berkel en Rodenrijs die vrijdagavond eindigde in een dollemansrit en crash op de A15 blijkt nog een derde verdachte betrokken. De 17-jarige Rotterdamse verdachte zat niet bij de andere twee verdachten in de auto, maar was te voet op de vlucht geslagen na de overval. Hij is zondag aangehouden.

In de gecrashte auto zaten twee overvallers: een 17-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel en een 19-jarige Rotterdammer. De twee overvielen, samen met de derde verdachte, aan het begin van de avond met een vuurwapengelijkend voorwerp supermarkt Albert Heijn in Berkel en Rodenrijs. Ze namen sigaretten en geld mee. De politie was de daders snel op het spoor dankzij een getuige en zette de achtervolging in. Onderweg sloten steeds meer agenten zich aan. Ook de politiehelikopter, het arrestatieteam en het Team Parate Eenheid werden ingezet.

Rond 20.15 uur raasde de stoet via de Noordtunnel langs Alblasserdam. Met hoge snelheden reden de wagens richting Gorinchem. Net na Leerdam keerden de overvallers en reden weer terug in de richting van Rotterdam. Ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam eindigde de achtervolging met een crash. “De verdachten ramden een onopvallend politievoertuig, waardoor het voertuig crashte,” meldde de Landelijke Eenheid via Facebook.

De auto vloog over de vangrail en ging zeker 4 keer over de kop en belandde in een sloot. De twee mannen kwamen er wonderbaarlijk goed vanaf en hielden er slechts lichte verwondingen aan over. Ze zijn in het ziekenhuis nagekeken en daarna overgebracht naar het bureau. Hun buit lag op de plaats van de crash verspreid over de weg en het nabijgelegen spoor. De snelweg was urenlang afgesloten in verband met politieonderzoek en het bergen van het voertuig. Tegen de nacht werd de weg weer vrijgegeven.

De vluchtauto is nadat hij uit de sloot is getakeld, doorzocht op sporen. In de auto lag het wapen, dat bij de overval is gebruikt. Vermoedelijk gaat het om een luchtdrukwapen.

Filmpje: Politie / Foto’s: Peter Stam.