ALBLASSERDAM – In het Lammetjeswiel in Alblasserdam is tijdens een controle aan het begin van de week blauwalg aangetroffen door het Waterschap. Dat is vrijdag 29 juni 2018 door de Omgevingsdienst Midden-Holland bekend gemaakt. Deze dienst monitort het zwemwater in de gehele provincie. De omgevingsdienst geeft naar aanleiding van de uitslag een waarschuwing blauwalg af voor het zwemwater van het Lammetjeswiel. De waarschuwing zal vandaag nog bij de plas bekend gemaakt worden. Dat betekent dat er geen zwemverbod geldt maar wel dat zwemmen kan slecht zijn voor de gezondheid.

Pomp zorgt voor zuurstof in water
De afgelopen 4 jaar is de waterkwaliteit in het Lammetjeswiel vrijwel altijd gekwalificeerd als ‘uitstekend’ en is er slechts een enkele keer blauwalg aangetroffen. Een speciale pomp die ervoor zorgt dat het water in beweging blijft en er zuurstof inbrengt, heeft tot nu toe kunnen voorkomen dat er blauwalg ontstond. De pomp draait sinds dit voorjaar 24 uur per dag. Alleen toen de pomp vorig jaar tijdelijk was uitgeschakeld was er even sprake van blauwalg.

Oorzaak blauwalg onbekend
Het is op dit moment niet duidelijk waarom er nu blauwalg is ontstaan. Komende maandag, 2 juli, wordt het water opnieuw getest. De gemeente vraagt het waterschap de resultaten zo snel mogelijk bekend te maken met het oog op het warme weer en de feestelijke opening van het opgeknapte Lammetjeswiel vrijdag 6 juli.