ALBLASSERDAM – Het vernieuwde Lammetjeswiel in Alblasserdam wordt op vrijdag 6 juli 2018 geopend door wethouder Arjan Kraijo. Na een intensieve periode van opknappen kunnen de inwoners van Alblasserdam weer volledig gebruiken van het recreatiegebied. De totaalkosten voor de herinrichting bedragen € 448.000, waarvan € 100.000 door de provincie Zuid-Holland is gefinancierd uit het meerjarenprogramma Groen Verbindt.

Natuurspeelplek
Nadat vorig jaar de eerste fase van werkzaamheden rondom het strand zijn afgerond, is in de tweede fase het gedeelte tussen het strand en de De Savornin Lohmanweg opgeknapt. Er is een uitdagende natuurspeelplek aangelegd waar kan worden gespeeld en geklauterd.

Water
Er is 2000m² nieuw water gegraven, waardoor de doorstroming in het gebied sterk is verbeterd. Ook zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Tevens zijn een nieuw asfaltpad, nieuwe vlonders, een kabelbaan en bruggen aangelegd. Het parkeerterrein is heringericht en voor een gedeelte voorzien van grastegels. Ook is de basis gelegd voor het amfitheater en de fruitboomgaard. De zitelementen voor het amfitheater en de fruitbomen worden komend najaar aangebracht.

Unieke samenwerking met studenten
Aan de uitvoering van de werkzaamheden in de tweede fase hebben studenten van het Wellantcollege en Da Vinci College meegewerkt. Een woordvoerster van de gemeente vertelt hierover: “Dit is in Nederland nog niet eerder gebeurd. Zij hebben bijgedragen aan het maken van het bestek en tekeningen en een deel van het werk uitgevoerd onder verantwoording van aannemer Verkuil & Moree BV uit Streefkerk. Zo hebben zij de parkeerplaats zelfstandig aangelegd. Ook de vlonders hebben ze gemaakt op de campus in Hardinxveld-Giessendam en op de locatie geplaatst. Ze hebben ervaring opgedaan met het uitvoeren van grondwerk, het werken met machines, het uitzetten van het werk, het maken van een doolhof en het leren coördineren van het werk. Voor het omzagen van bomen en het aanleggen van straatwerk krijgen de leerlingen op 6 juli een certificaat van bekwaamheid uit handen van de wethouder. Ook enkele medewerkers van het aannemingsbedrijf en de gemeente behalen een certificaat van bekwaamheid voor het omzagen van bomen.”

Stichting voor activiteiten
Stichting Lammetjeswiel, die is ontstaan uit de klankbordgroep, gaat zich de komende jaren inzetten voor het organiseren van activiteiten in het Lammetjeswiel.

De opening is vrijdag 6 juli om 15.30 uur bij het amfitheater (nu nog een hoop grond).