ALBLASSERDAM – Een 28-jarige man uit Alblasserdam is deze week in de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De Alblasserdammer heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan bedreiging, belediging, mishandeling en bezit van een vuurwapen. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van negen maanden geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk, maar dat vond de politierechter een te hoge straf.

Ik weet je te vinden
Voordat de zaak werd behandeld, schold de man in de wachtruimte bij de rechtbank al iemand uit. Verder vond hij dat iemand tussen de stront in de Alblasserwaard moesten liggen. Tijdens de zitting bleek dat de man vaker woede-uitbarstingen heeft. In januari van dit jaar ging de man uit zijn dak tegen een medewerkster van de thuiszorg. “Ik had gevraagd of de buren geen brood in de tuin wilden gooien en of ze geen lawaai wilden maken. Ze zijn daar toch mee doorgegaan, terwijl ik had gevraagd dat niet te doen,” zo motiveerde de man zijn boosheid. De verdachte maakte de vrouw, die iemand kwam helpen, uit voor ‘kankerhoer’ en hij zei dat hij de vrouw wist te vinden.

Gespuugd
Verder werd er volgens de vrouw naar haar gespuugd. Zelf verklaarde de man dat hij verkouden was en dat hij daarom naar de grond spuugde. De rechter vond dat er niet voldoende bewijs was voor het spugen in de richting van de vrouw en sprak de man daarvan vrij. Wel vond de rechter dat er sprake was van belediging, omdat de vrouw was uitgescholden.

Bij de keel
Later in het jaar, op 12 april 2018, ging het weer mis. De man kwam bij Kwik Fit om zijn auto na te laten kijken. Nadat de man daar was geweest, deed de auto het ineens helemaal niet meer. Dat nam hij het bedrijf kwalijk. Hij gooide ordners op de grond, greep een medewerker van het bedrijf bij zijn keel en zei tegen de man: “Ik steek jouw auto in de fik en ik neuk je moeder in haar kont.”

Zelf ontkende de verdachte de aantijgingen. Volgens hem zou hij het over een andere auto hebben gehad en hij zei dat hij de man niet bij de keel had gepakt. De rechter vond echter dat er voldoende bewijs was om aan te nemen dat alles wel is gebeurd, zoals de aangever heeft verklaard.

Pistool
Na de ruzie bij Kwik Fit kwam de politie ter plaatse. Toen zij de man fouilleerden, vonden zij een patroon in zijn borstzakje. De agenten gingen daarna naar de woning van de man, om zijn huis te doorzoeken. De man werkte daar vrijwillig aan mee. In de woning werd in een mandje een werkend pistool gevonden. Het betrof een Zastava EKOL/Tuna, kaliber: 6,35 mm. De verdachte Alblasserdammer vertelde tegen de rechter dat hij geen idee had van wie dat pistool was. De man opperde dat een vriend het daar wellicht had achtergelaten. “Anders had ik toch geen toestemming gegeven voor de huiszoeking?”

Eis
Het Openbaar Ministerie eiste dat de man negen maanden cel zou krijgen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Daarnaast werd om reclasseringstoezicht gevraagd.

Ik blijf hier
De man werd eerder al veroordeeld voor mishandeling en een aantal verkeersfeiten. Daarnaast werden diverse zaken tegen hem geseponeerd, wegens gebrek aan bewijs. De alleenstaande Damdorper vertelde te leven van een WW-uitkering. Ook werkt (e) hij enige tijd in een magazijn. De man meldde aan de rechter dat veel mensen een hekel aan hem hebben, maar dat hij ondanks alles in Nederland blijft en niet terug gaat naar zijn geboorteland Irak.

Uitspraak
De rechter deed direct uitspraak. Hij vond de eis van het OM te hoog en matigde de straf. De rechter veroordeelde de man tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Daarnaast oordeelde de rechter dat de Alblasserdammer 50 euro schadevergoeding moet betalen aan de vrouw die hij heeft uitgescholden. Tot slot heeft de man een meldplicht bij de reclassering. “Dit houdt ook in dat u, als de reclassering het nodig acht, mee moet werken aan ‘diagnostiek’, om te zien hoe het komt waarom u soms ineens zo boos bent,” vertelde de rechter.

De verdachte en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis.