ALBLASSERDAM – Een 26-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam kon woensdag 13 juni 2018 in de rechtbank van Dordrecht zijn geluk niet op toen de rechter hem matste met de straf. “Dank u wel mevrouw, dank u wel,” zei de man, nadat de rechter hem had veroordeeld voor het autorijden met alcohol op. De Hardinxvelder werd op 24 februari van dit jaar door de politie in Alblasserdam betrapt op rijden onder invloed. Een blaastest wees uit dat de man maar liefst 10,5 keer meer alcohol had gedronken dan is toegestaan.

De man reed middenin de nacht over de Plantageweg in Alblasserdam en kwam daar politie tegen. Agenten lieten hem blazen en al snel bleek dat de man, een beginnend bestuurder, veel te veel alcohol had genuttigd. Zijn rijbewijs werd direct ingevorderd. “We hebben vandaag al veel zittingen gehad, maar u bent de kampioen van de dag. U had echt ontzettend veel gedronken zeg,” concludeerde de rechter. De twintiger antwoordde dat hij daar zeker niet trots op is en dat hij heel veel spijt heeft.

Ontslagen
Verder vertelde de Hardinxvelder dat hij na zijn aanhouding is ontslagen bij het bedrijf waar hij werkte. Dit zou zijn geweest, omdat hij daar zonder rijbewijs niet kon werken en omdat het bedrijf niet accepteerde dat hij beschonken achter het stuur was gekropen. “Ik heb nog geen nieuwe baan, want bij veel bedrijven heb ik een rijbewijs nodig,” legde de man uit.

Twijfel
De advocaat van de man probeerde nog wat verwarring te veroorzaken over de geldigheid van de ademtest bij de politie. In het dossier was namelijk nog een mislukte test te vinden en volgens de raadsman was er daarom ‘gerede twijfel’ over de uitslag van de andere test.

Eis
De officier van justitie merkte op dat de geslaagde test onder ambtseed was opgemaakt en dat hij er ook vanuit ging dat test één is mislukt en test twee is geslaagd. De officier eiste een geldboete van 900 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van negen maanden. “Ik heb dat bedrag iets gematigd, want normaal staat er een boete van duizend euro op, maar ik hou er rekening mee dat meneer hoge kosten moet maken bij het CBR om zijn rijbewijs terug te krijgen. Meneer moet zich echt realiseren dat dit niet goed is. Hij is op 15 februari ook al staande gehouden voor rijden onder invloed. Toen heeft hij een boete gehad. En dan denk ik: wat heeft hij ervan geleerd? Dat hij het zo kort erna opnieuw doet?”

Naar dat je baan kwijt bent
De rechter oordeelde dat de ademtest door de politie correct is uitgevoerd, maar dat de samenstelling van het dossier geen schoonheidsprijs verdiende. Over de straf zei de rechter: “U had veel te gedronken. Ik ga een geldboete opleggen en die ga ik enigszins matigen, omdat ik het naar vind voor je dat je baan bent kwijtgeraakt. Ik leg een geldboete van 500 euro op. En ik geef een ontzegging van de rijbevoegdheid van negen maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Dat betekent dat je volgende maand weer mag rijden. Dan ben ik echt coulant geweest, want er staan normaal echt negen maanden rijontzegging voor.”

Dank u wel
De verdachte reageerde: “Dank u wel mevrouw, dank u wel”. Toen de rechter de man er nog op attent maakte dat hij twee weken de tijd heeft voor hoger beroep, zei de man dat hij het graag zo wilde laten en dat hij blij was met de uitspraak. De advocaat van meneer vond dat niet zo tactisch en zei: ‘Nee, we overleggen eerst even.” Als het OM en de verdachte niet in beroep gaan, is de uitspraak over twee weken definitief.