ALBLASSERDAM – Een 37-jarige Papendrechter is maandag 11 juni 2018 door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een werkstraf van 24 uur voor het knippen van hennep in Alblasserdam. De twee medeverdachten werden eind januari al veroordeeld voor dezelfde zaak. De Papendrechter heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het knippen van hennep bij een plantage in een flatwoning aan de Troelstrastraat in Alblasserdam.

De hennepkwekerij werd op 26 juli 2016 door de politie ontdekt. De politie ging naar de woning aan de Troelstrastraat naar aanleiding van een melding uit de buurt over een sterke hennepgeur en het geluid van een ventilator. Omdat één van de personen in de woning mogelijk vuurwapendragend was, werden de zware, kogelwerende vesten aangetrokken. Nadat alle uitgangen afgezet waren, werd de woning betreden. Er werden drie mannen en een kwekerij met 84  hennepplanten aangetroffen. Het drietal werd direct aangehouden en naar het politiebureau gebracht; de kwekerij werd dezelfde dag ontruimd en vernietigd.

Dom
De 37-jarige Papendrechter hielp die dag mee met knippen. “Een vriend waar ik een biertje mee deed, vroeg ik hem kon helpen met knippen. Ik zou in ruil daarvoor wat topjes krijgen, zodat ik die niet zelf zou hoeven kopen. Achteraf gezien was dat heel dom,” vertelde de man maandag tegen de rechter.

Eis
De officier van justitie beaamde die conclusie: “Gelet op het strafblad, was dit inderdaad wel een heel onverstandige keuze. Meneer is in 2012 al veroordeeld voor de Opiumwet. Hij kreeg toen 240 uur taakstraf. In 2016 is hij ook voor het overtreden van de Opiumwet veroordeeld tot twee maanden cel. Kennelijk hebben deze veroordelingen niet geholpen. Ik eis daarom een taakstraf van zestig uur.”

Uitspraak
De rechter vond die eis te hoog. “Knippen mag niet en als je gepakt wordt, ben je de sigaar. Vandaag bent u de sigaar. Ik vind een taakstraf van 24 uur op zijn plaats,” zo luidde het vonnis. De man heeft twee weken de tijd voor hoger beroep.

Medeverdachten
De 25-jarige hoofdverdachte uit Sliedrecht werd in januari van dit jaar al veroordeeld voor het bezit van de hennepkwekerij in Alblasserdam. Hij kreeg hiervoor een taakstraf van veertig uur. Justitie had tachtig uur taakstraf geëist. De derde verdachte in de zaak, een 25-jarige medeverdachte, plaatsgenoot van de hoofdverdachte, werd in januari veroordeeld voor het knippen van wiet. Hij kreeg een taakstraf van twintig uur. Verder werd deze man vrijgesproken van het bezit van een hennepkwekerij in Dordrecht. Er was onvoldoende bewijs voor een veroordeling.