OUD-ALBLAS – Een 22-jarige man uit Oud-Alblas moet twee weken de cel in, omdat hij in maart van dit jaar in Oud-Alblas en Dordrecht door de politie werd betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Dat heeft de politierechter maandag 4 juni 2018 bepaald. Daarnaast kreeg de man nog een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd, voor het geval hij opnieuw de fout in gaat. Overigens was de man in 2016, bij een veroordeling voor een mishandeling, toegezegd dat als hij opnieuw de fout in gaat, hij bovenop zijn nieuwe straf, veertig uur werkstraf zou krijgen. De rechter vond het het niet nodig om die belofte waar te maken. “Dat ging om een ander soort feit. Ik acht het niet opportuun om die straf nu toe te wijzen,” aldus de rechter.

De man was zelf maandag niet aanwezig bij de zitting. Wel had hij bij de politie al toegegeven dat hij fout zat door te rijden in een auto, terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Eerder werd hij al veroordeeld voor rijden onder invloed en mishandeling. In het totaal heeft de 22-jarige een strafblad van zes pagina’s. In juni van dit jaar moet hij ook nog voorkomen bij de rechtbank voor een forse snelheidsovertreding.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van vier weken en de oplegging van de eerder beloofde werkstraf van veertig uur. “Meneer zegt bij de politie dat hij zo weinig mogelijk probeerde te rijden, maar dat het soms nodig was in verband met werk. Maar meneer mag helemaal niet rijden. Ik eis per overtreding twee weken cel en de tenuitvoerlegging van de werkstraf. Hij heeft zich gewoon aan de voorwaarden te houden en heeft dat niet gedaan,” aldus de openbaar aanklager.

De rechter deed direct uitspraak. Zij legde de man vier weken cel op, waarvan twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. “Van de tenuitvoerlegging zie ik af, omdat het daar een ander feit betrof. Ik acht het niet opportuun om die straf nu toe te wijzen.”

De verdachte heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als hij dat niet doet, is het vonnis definitief. Zijn rijbewijs heeft de man inmiddels weer terug.