ALBLASSERDAM – In de Alblasserdamse Ontmoetingskerk aan de Blokweerweg 75 wordt zondag 10 juni van 12.00 tot 12.30 uur een prikkelarme kerkdienst gehouden. De dienst is bedoeld voor iedereen die gevoelig is voor prikkels, zoals dat vaak het geval is bij mensen met NAH, autisme, ADHD of HSP. Dit keer is het thema van de dienst ‘Kom zoals je bent’.

De dienst is voorbereid door ervaringsdeskundigen in samenwerking met ds. Hans van Walsum van de Ontmoetingskerk.

Er is gekeken naar waar mensen die gevoelig zijn voor prikkels behoefte aan kunnen hebben tijdens een kerkdienst. Zo zijn er minder mensen dan in een reguliere dienst. Tijdens de dienst zal het geluid niet zo hard zijn, is het licht minder fel en is er meer ruimte tussen de stoelen. Daarnaast wordt gezorgd voor een vaste structuur van de liturgie. Deze bevat alle onderdelen van een reguliere dienst, maar dan ingekort.

“Ook hebben we rekening met de prikkelgevoeligheid gehouden bij het uitkiezen van de liederen. De liederen zijn daarom niet zo lang en hebben een rustige melodie. De dienst is voor kinderen en volwassenen. Er is naast een korte preek ook een kinderverhaal. Sommige mensen hebben behoefte aan meer structuur en duidelijkheid dan anderen. Daarom is het mogelijk om de liturgie vooraf al te ontvangen. Zo weten de bezoekers precies wat er die middag in de kerk gaat gebeuren. Om die reden is het fijn wanneer mensen ons laten weten dat ze van plan zijn om te komen, dan sturen we u de liturgie vast per e-mail (ervliegenthart@gmail.com),” aldus dominee Van Walsum.