KINDERDIJK – Een aantal inwoners van Kinderdijk, met name de molenbewoners, ervaart de laatste jaren overlast van drones boven het werelderfgoed. De drones komen volgens hen te dicht bij de molens, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en waardoor er inbreuk gemaakt kan worden op de privacy. De gemeente Molenwaard laat donderdag 31 mei 2018 in een persbericht weten dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat onderzoeken of de huidige regelgeving rondom het gebruik van drones aangepast kan worden. Dat is volgens hen een nieuwe opening om droneoverlast bij Kinderdijk aan te pakken. Het onderzoek is de uitkomst van het gesprek dat de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden hadden geïnitieerd.

Weren kan niet
“Ook de nu geldende landelijke wetgeving biedt geen ruimte om drones uit Werelderfgoed Kinderdijk te weren, zoals de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden willen. Uit eigen onderzoek bleek eerder al dat lokale richtlijnen onvoldoende soelaas bieden voor het beroemde molengebied,” aldus de gemeente.

Privacy en openbare orde
Verder meldt Molenwaard: “De ministeries van Infrastructuur en Milieu en Justitie en Veiligheid hebben nu beloofd bij de invoering van de Europese Verordening Drones ook privacy en openbare orde en veiligheid mee te nemen bij het opstellen van de Nederlandse regelgeving. Tot nu toe werd met name gekeken naar de veiligheid in relatie tot de luchtvaart. Binnen twee jaar moet hier meer duidelijkheid over zijn.”

Blij
Burgemeesters Van den Borg en Reynvaan-Jansen zijn blij met de uitkomst: “We hebben een stevig signaal afgegeven en de ministeries gaan hiermee aan de slag. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen nauwlettend volgen.”

Drones
Het gebruik van drones door particulieren en professionals neemt de laatste jaren sterk toe. Onder meer bij Kinderdijk ‘zoemen’ de fotograferende en filmende drones regelmatig rond de molens en over het molengebied. Dit tot grote ergernis van diverse bewoners, die de drones als een ernstige inbreuk op hun privacy ervaren.

Lastig handhaven
Dronepiloten kunnen alleen beboet worden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), wanneer zij aantoonbaar overlast veroorzaken. Vooral dat laatste maakt handhaving in de praktijk lastig. Desalniettemin gaan politie en boa’s de komende tijd scherp toezien op het gebruik van drones in het molengebied.

Bewustwordingscampagne
De gemeente Molenwaard heeft daarnaast het initiatief genomen voor een bewustwordingscampagne. De campagne moet de bezoekers van Werelderfgoed Kinderdijk, onder ander via borden, duidelijk maken welke impact de drones hebben op het dagelijks leven en de privacy van de bewoners. De campagne wordt op dit moment uitgerold.

Jelle Baars maakte dit begin vorig jaar onderstaande video, onder meer met een drone boven Kinderdijk.