ALBLASSERDAM  – Ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw sprong Nel de Bes bij Gerrit Smit achterop de brommer op de Dam in Alblasserdam. Deze week vieren Gerrit (71) en Nel (71) uit de Kastanjelaan hun vijftigjarig huwelijk. Dinsdag 29 mei 2018 ging burgemeester Jaap Paans bij het gouden echtpaar op felicitatiebezoek. Hij overhandigde namens het gemeentebestuur van Alblasserdam een bos bloemen.

Gerrit en Nel leerden elkaar, net als veel andere Alblasserdammers, kennen op de ‘meidenmarkt’ op de Dam in Alblasserdam. In de weekeinden liepen tientallen mensen rondjes over de Dam. Stilstaan was niet toegestaan in die tijd. Dit was bedoeld om samenscholing te voorkomen. Op een dag reed Gerrit Smit met zijn brommer, een nieuwe Batavus Whippet, over de Dam en ontmoette daar Nel. “Eigenlijk wilde ze bij mijn vriend achterop springen, maar daar zat al iemand. Ik was tweede keus,” lacht meneer Smit. Desondanks kregen de twee al snel een relatie en in 1968 gaven Gerrit en Nel elkaar het jawoord. Er werden drie zoons geboren en er zijn inmiddels ook vijf kleinkinderen.

Loodgieter
Meneer Smit heeft jarenlang als loodgieter gewerkt. Gerrit: “Ik begon op mijn veertiende al bij Bouter. Later heb ik nog achttien jaar elders als loodgieter gewerkt en tot slot heb ik tot mijn zeventigste bij installatiebedrijf Mampaey in Dordrecht gewerkt.”

Vrijwilligerswerk
Mevrouw Smit werkte tot aan haar trouwen bij haar vader in de kapperszaak. Verder heeft zij twintig jaar vrijwilligerswerk gedaan bij Rivas en momenteel verricht zij vrijwilligerswerk in het winkeltje van Waardeburgh in de Alblashof. “Ik vind het heel leuk om te doen. Het is helemaal mijn ding. Ik hoop er nog lang te kunnen werken.” Als hobby’s heeft mevrouw onder andere handwerken, tuinieren en kaarten. Meneer, die een jaar met pensioen is, fietst graag en doet zo nu en dan nog wat kleine klusjes.

Feest
Het gouden huwelijksjubileum wordt later deze maand, in het bijzijn van familie, vrienden en kennissen gevierd.