ALBLASSERDAM – Enkele tientallen Alblasserdamse moslims hebben zaterdagavond 26 mei 2018 met elkaar en samen met burgemeester Jaap Paans, wethouder Zandvliet, ambtenaren van de gemeente, de politie, de lokale gemeenteraadsleden en medewerkers van de Stichting Welzijn Alblasserdam deelgenomen aan de gezamenlijke iftarmaaltijd bij de moskee in Alblasserdam. De iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. In Nederland wordt de iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims samen te brengen, maar ook om niet-moslims uit te nodigen deel te nemen aan deze gezamenlijke dis.
Vrijgevig
Orhan Yilmaz, voorzitter bij de Islamitische Stichting Yunus Emre Moskee en Turkse Culturele Vereniging Alblasserdam legde vooraf uit wat de ramadan inhoudt. Yilmaz: “De ramadan is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Het is een maand waarin mensen extra verdraagzaam, toeschietelijk en vrijgevig zijn. Het vasten wordt gezien als een vorm van zuivering van de ziel en een ‘bedanking’ aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Voor vele moslims is de ramadan niet alleen een kwestie van niet eten en niet drinken, maar ook een maand om tot bezinning te komen en stil te staan bij datgene dat je hebt. Ook is het een maand om extra aandacht te schenken aan buren, familie en vrienden.”

Vrouwen bedankt
Verder bedankte voorzitter Yilmaz alle vrouwen van de Turkse gemeenschap voor het bereiden van de maaltijd. “Als we de vrouwen niet hadden, had dit niet mogelijk geweest. Daarom wil ik een groot applaus voor de vrouwen. Zonder de vrouwen kunnen we echt niks. Heel veel dank.”

Jammer
Tot slot vertelde Orhan Yilmaz dat hij het jammer vindt dat de buurtbewoners die hij had uitgenodigd, niet mee kwamen eten. “Jammer dat ze er niet zijn. Het had leuk geweest als ze hier ook aanwezig waren.”

Verbinding
Na de woorden van Yilmaz vertelde burgemeester Jaap Paans blij te zijn met de verbinding die wordt gezocht. “Ik ben blij dat ik velen van u de hand heb mogen schudden. We proberen met elkaar werk te maken van de verbinding van alle Alblasserdammers bij elkaar. Want zoals u hier bent, bent u voor mij allemaal Alblasserdammer. En in de tweede plaats bent u Turk en daar mag u trots op zijn en in de derde plaats bent u, in de meeste gevallen, ook Nederlander. Ik vind het fijn om in uw midden te zijn. Ik ben hier vaker en voel me altijd welkom. Het zou mooi zijn als wij in de komende maanden en jaren die welkome houding, die u heeft naar ons als gemeentebestuur en naar de samenleving, ook beantwoord zullen zien aan de andere kant. Laten we daar met elkaar aan blijven werken. In verbroedering en in verbinding gaan wij mooie dingen met elkaar waarmaken. Ik wens u, na het gebed, een smakelijke maaltijd toe,” aldus Paans.

Gesprekken
Na het gebed werd gezamenlijk een maaltijd genuttigd en werden er gesprekken gevoerd. Die gingen onder meer over wonen in Alblasserdam, maatschappelijke problemen, (vluchten uit) het land van herkomst, geloof en de ramadan. Voorzitter Yilmaz sprak na afloop van een ‘fijne, drukbezochte, geslaagde bijeenkomst’.

Ramadan
Ramadan is dit jaar op 16 mei begonnen en duurt tot 14 juni. Omdat de islamitische kalender een maankalender is, en een maanjaar zo’n elf dagen korter is dan een zonnejaar, verplaatst ramadan zich net als de andere maanden in de islamitische kalender door de seizoenen. Volgend jaar start de ramadan een aantal dagen eerder dan dit jaar.

 

Voor de maaltijd was het wachten tot de zon onderging. Hieronder nog wat foto’s van de zonsondergang in Alblasserdam en Kinderdijk, afgelopen zaterdag.