NIEUW-LEKKERLAND – Nieuw-Lekkerlanders hebben woensdag 23 mei 2018 een vos gesignaleerd langs de Lekdijk in hun woonplaats. Het dier liep rond 11.15 uur langs de dijk, ter hoogte van de Hervormde Dorpskerk. Later op de dag is het roofdier nog een keer gezien aan de achterkant van het Kleijburgplein. De laatste jaren worden steeds vaker vossen gespot in de Alblasserwaard. Drie jaar geleden werd er op het terrein van Nedstaal een vos gezien. Ook in de Biesbosch zijn regelmatig meldingen over vossen.

Vossen vormen in principe geen gevaar voor mensen. Over het algemeen zijn de dieren zelf juist bang voor mensen. De vos staat wel bekend om de slachting die hij kan aanbrengen in een kippen- of eendenren. Houders van kippen en eenden doen er goed aan om extra alert te zijn.

De vos heeft tegenwoordig het grootste verspreidingsgebied van alle roofdieren (voorheen was dit de wolf). De paartijd vindt plaats in de winter, wanneer de vrouwtjes gedurende slechts een tot zes dagen vruchtbaar zijn en mannetjes op hun vruchtbaarst zijn. De jongen worden na een draagtijd van 51 tot 56 dagen in de lente (tussen maart en mei) geboren. In het wild kan de vos zo’n tien jaar oud worden. De meeste vossen worden echter niet ouder dan drie jaar. Jacht is de voornaamste doodsoorzaak. Ook worden veel vossen slachtoffer van het verkeer.