ALBLASSERDAM – Kim Phuc, beter bekend als het ‘napalmmeisje’ uit de Vietnamoorlog heeft op vrijdag 18 mei 2018 in Landvast in Alblasserdam haar levensverhaal verteld en vragen vanuit het publiek beantwoord. Met zo’n driehonderd aanwezigen zat de grote zaal van Landvast helemaal vol. Kim Phuc is inmiddels een bekende vrouw die haar levensverhaal inzet om mensen te vertellen over vrede, vergeving en de liefde van God. Deze week bezoekt zij Nederland ter introductie van haar boek ‘Het napalmmeisje’ en om te spreken op bijeenkomsten van War Child.

Vol
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Kim Phuc zou spreken in de Alblasserdamse bibliotheek, maar al snel na de aankondiging bleek dat er veel meer geïnteresseerden waren dan er ooit in de bibliotheek zouden passen. Er werd uitgeweken naar Landvast, waar plaats was voor maximaal 300 gasten. En zelfs toen moest een aantal geïnteresseerden nog teleurgesteld worden, omdat er voor hen geen plaats meer was.

Napalm
Op 8 juni 1972 nam Nick Ut de foto van Kim Phuc tijdens de Vietnamoorlog. Op de foto is te zien hoe een 9-jarig meisje wanhopig wegrent voor de vlammen van napalmbommen. Kim Phuc, die na die tijd ‘het napalmmeisje’ werd genoemd, woonde met haar familie in het dorpje Trang Bang, toen het werd gebombardeerd met napalm. Ze liep derdegraads brandwonden op, die zo ernstig waren dat ze het niet zou overleven. Na een lange periode in het ziekenhuis was het toch mogelijk om terug te keren naar huis, hoewel zij vandaag de dag nog steeds last heeft van haar brandwonden. Begin jaren ’80 werd Kim Phuc ontdekt als het meisje in de foto en lange tijd werd zij, naar eigen zeggen, door de Vietnamese overheid gebruikt voor communistische propaganda. Uiteindelijk kreeg Kim toch toestemming om medicijnen te gaan studeren in Cuba. Tegenwoordig woont zij met haar man en twee zoons in Canada.

Bidden
In haar boek ‘Het Napalmmeisje’ vertelt Phuc het verhaal van haar jeugd, het heftige moment van de foto en haar lange weg naar genezing en vrede. Phuc vertelde over hoe zij vrede vond door haar geloof in Jezus Christus. Verder vertelde zij hoe zij voor haar vijanden is gaan bidden. “Na verloop van tijd, terwijl ik God steeds om wijsheid vroeg, begon ik te merken dat ik degenen die me iets hadden aangedaan, niet langer binnensmonds vervloekte, maar voor ze ging bidden. Hoe vaker ik voor mijn vijanden bad, hoe zachter mijn hart werd. Toen ik die les had geleerd, was eindelijk mijn hart vrij. Er was geen boosheid meer in mijn hart en ik wilde geen wraak meer.”

Foundation
Verder vertelde Phuc over de door haar opgerichte ‘The Kim Foundation’; een organisatie die jonge oorlogsslachtoffers verder helpt.  Aan het einde van de avond riep de vijftiger het publiek op om haar niet meer te zien als het kleine, gillende meisje, rennend over de weg, zoals te zien is op de beroemde foto. Phuc: “Zie haar, zoals ze nu is. Als een moeder, een oma en een overlevende die vrede probeert te bewerkstelligen.”

Van vuur naar vrede
Rond 21.00 uur was de bijeenkomst afgelopen en konden de aanwezigen het boek van Kim Phuc, over haar leven van vuur naar vrede, bij haar laten signeren. Verder werd het publiek getrakteerd op Vietnamese loempia’s. De organisatie van de avond was in handen van Bibliotheek Alblasserdam, boekhandel De Schuilplaats, uitgeverij Boekencentrum en Landvast.