ALBLASSERDAM – In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 mei 2018 was het onrustig in het centrum van Alblasserdam. Rond 02.30 uur werd een groepje dronken jongeren belaagd door twee jongemannen uit Papendrecht. Het tweetal nam, ogenschijnlijk zonder aanleiding, een 20-jarige Alblasserdammer flink te grazen. Ook toen de Damdorper al op de grond lag, kreeg hij nog een paar trappen. De Papendrechters gingen er vervolgens snel vandoor.

Ambulance
De Alblasserdammer raakte onder meer gewond aan zijn hoofd. Voor hem kwam een ambulance ter plaatse. De 20-jarige is per ambulance thuisgebracht.

Bloedsporen
De politie ging na de melding op zoek naar ‘twee Marokkaans uitziende jongens van rond de twintig jaar met waarschijnlijk bloedsporen op hun handen of kleding’. Op de weg richting Papendrecht, werden twee mannen aangetroffen die aan het signalement voldeden. Het tweetal werd door getuigen direct ‘met honderd procent zekerheid’ herkend. Hierop werd het duo aangehouden op verdenking van mishandeling. “Het gaat om twee 20-jarige Papendrechters. Ze zitten nog vast,” zo laat een woordvoerster van de politie zaterdag weten.

Ruit vernield
Even verderop, bij Plantage 45 aan de Plantageweg in Alblasserdam, werd een ruit vernield met een steen. De politie heeft hiervoor nog niemand aan kunnen houden. Wel is er door iemand een naam genoemd. De politie zoekt de zaak uit en kan daarbij tips gebruiken. Iets gezien dat met de vernieling te maken heeft? Bel dan 0900-8844.

Steen naar politieauto
Verder werd er op de Plantageweg een steen gegooid richting een langsrijdende politieauto. De steen raakte het dak van een geparkeerde auto en heeft, voor zover bekend, de politieauto niet geraakt. Aan de geparkeerde auto is schade ontstaan aan het dak. Ook hier is de politie nog op zoek naar de dader en eventuele getuigen. Tips zijn welkom via 0900-8844.

Paal
Tot slot werd op het Cortgene een paal bij de middengeleider uit de weg getrokken en aan de andere kant van de weg op de stoep gelegd.

Luilak
In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 mei 2018 werd in delen van het land ‘luilak’ gevierd. Ook in Alblasserdam werd dit feest jarenlang gevierd. In de afgelopen is het in het Damdorp steeds minder aandacht voor dit feest, dat regelmatig gepaard ging met vernieling en brandstichting. Of de gepleegde vernielingen van afgelopen nacht te maken hebben met luilak, is niet duidelijk.

Lawaai
Luilak is een oud folkloristisch feest dat plaats vindt op de vroege zaterdagmorgen vóór Pinksteren. In alle vroegte worden door middel van zo lawaaierig mogelijk optreden van vooral de jeugd, vermeende langslapers gewekt. Het luilak vieren ging vroeger vooral gepaard met het kwellen van dieren. Zo werden onder andere, ook in Alblasserdam, kikkers op de deuren gespijkerd of opgeblazen en dan in de brievenbus gestopt. Ook liet men weleens varkens los en stichtte de jeugd brandjes. Een geliefde bezigheid was ook het werken met donderbussen, waarvoor het carbid op de Zuurstoffabriek werd gehaald. Belletje trekken, met zeep “luilak” op de ruiten schrijven, lawaai maken met een ratelaar op de spaken van de fiets (een leeg blikje schoensmeer met een wasknijper daarop). In de vijftiger jaren verschenen regelmatig ingezonden stukjes in de Klaroen waarin om afschaffing van dit vermaak werd gepleit. Men trachtte toen van de luilakviering een prettige morgen voor de jeugd te maken. Na 1995 is de luilakviering een beetje op haar retour geraakt.