IMG_7341 (Kopie)NIEUW-LEKKERLAND – Een 53-jarige man uit Sliedrecht is donderdag 17 mei 2018 door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De man stak op 9 november 2013 langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland een schuur in brand. Samen met een vriend uit Bergen op Zoom wilde de man op die manier de verzekering oplichten. Bij de brandstichting liep de vijftiger ernstige brandwonden op. Urenland hield hij zich schuil in een sloot. Later in de nacht meldde hij zich in het ziekenhuis.

De vriend uit Bergen op Zoom werd in 2016 door de rechtbank al veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor het in brand steken van een schuur en het plegen van verzekeringsfraude.

Lichterlaaie
Op 9 november 2013, rond kwart over tien ’s avonds, horen bewoners langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland een harde dreun. Het gaat om een ontploffing in een schuur. Niet veel later staat de schuur in lichterlaaie. De boel brandt tot de grond toe af. Een paar uur later wordt iemand met ernstige brandwonden het ziekenhuis binnengebracht. Later blijkt de man gewond te zijn geraakt tijdens het aansteken van de schuur.

Telefoontap
De politie komt de mannen op het spoor na een anonieme tip over verzekeringsfraude. De politie zet de mannen onder de ‘telefoontap’ en hoort de twee over de zaak praten. Er wordt gezegd dat de één benzine mee zou nemen en dat de ander het aan zou steken. Verder zeggen de mannen tegen elkaar dat het geld dat de verzekering uit gaat keren ‘fifty, fifty’ verdeeld zal worden. Intussen wijst onderzoek uit dat de afgebrande schuur in Nieuw-Lekkerland is aangestoken met een ‘benzinedampmengsel’.

Bekentenis
Eerst ontkent de man uit Bergen op Zoom, maar als de taps voorgehouden worden, bekent meneer. Hij vertelt dat het op een inbraak moest lijken en dat er daarom braaksporen waren gemaakt. Verder moest het een klein brandje worden.

Ontkennen
De Sliedrechter die afgelopen week terecht stond, bleef echter alles ontkennen. Volgens hem hebben anderen tegen hem samengespannen om de schuld in zijn schoenen te schuiven. Behalve van brandstichting, het doen van een valse aangifte en oplichting in Nieuw-Lekkerland, werd de man ook beschuldigd van brandstichting en oplichting in Ommel (gemeente Asten). Hij zou daar een chalet in brand hebben gestoken om op die manier geld van de verzekering te krijgen. Tot slot deed de man aangifte van een inbraak die in zijn woning zou hebben plaatsgevonden. De aangifte bleek later vals te zijn.

Bewijs
De rechter vond dat er voor alle beschuldigingen voldoende bewijs was om tot een veroordeling te komen. “De verklaringen sluiten naadloos aan bij de omstandigheden. De medeverdachte heeft zichzelf ook nog eens in hoge mate belast met zijn verklaring,” aldus de rechter.

Veroordeling
De rechter vervolgde: “Verdachte heeft uitsluitend oog gehad voor zijn eigen financiële gewin, zonder rekening te houden met de gevolgen van zijn handelen voor anderen. Bovendien heeft hij het vertrouwen dat de verzekeraar moet kunnen stellen in cliënt ernstig geschaad. Met de brandstichting is verdachte enorm gevaarzettend bezig geweest. Dat wordt nadrukkelijk geïllustreerd door de ernstige verwondingen die verdachte zelf bij de schuurbrand heeft opgelopen. Hij zal de rest van zijn leven op pijnlijke wijze geconfronteerd worden met de gevolgen van zijn handelen. Daar houdt de rechtbank rekening. Op zichzelf zou een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gerechtvaardigd zijn. Er is echter sprake van een behoorlijk tijdsverloop. Mede gezien op de blijvende fysieke gevolgen  voor verdachte, vindt de rechtbank uiteindelijk een taakstraf van 120 uur passend en geboden.”

Schadevergoeding
Verder moet de man 3188,75 euro betalen aan verzekeraar Univé voor de gemaakte kosten in Nieuw-Lekkerland. Tot slot moet de man 13.712 euro aan ABN Amro schadeverzekering betalen voor de oplichting in Ommel en de nepinbraak in zijn woning.

De opgelegde werkstraf is lager dan de straf die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. De officier van justitie vroeg om 240 uur taakstraf.

De verdachte heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Foto’s: Peter Stam. Filmpje: Ezra Rehorst.

IMG_7335 (Kopie)

IMG_7329 (Kopie) IMG_7337 (Kopie) IMG_7341 (Kopie)