ALBLASSERDAM – Een 32-jarige man uit Dordrecht is woensdag 16 mei 2018 in de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur, omdat hij op 18 november vorig jaar zijn toenmalige partner flink heeft mishandeld. “Meneer wordt ervan verdacht dat hij zijn levensgezel heeft mishandeld door haar in de wang te bijten, tegen het lichaam te schoppen, tegen het oog en het oor te slaan, aan de benen te trekken, waardoor zij van de trap viel en haar bij de keel te pakken,” zo hield de officier van justitie voor.

Verdacht S. S. was woensdag zelf niet aanwezig bij de behandeling van de zaak. Volgens zijn advocaat was hij ziek. S. heeft altijd ontkend dat hij zijn (inmiddels) ex heeft mishandeld. “Ze verzint alles. Ik ben door haar geslagen met een headset en ik heb haar alleen weggeduwd,” verklaarde hij eerder bij de politie.

De vrouw uit Alblasserdam houdt er een andere lezing op na. Volgens hij is zij in haar woning flink mishandeld. Ook zijn er berichten waarin S. dreigt een sigaret uit te drukken op het ‘kanker voorhoofd’ van zijn ex.

De werkloze S. S., die inmiddels drie kinderen bij drie verschillende vrouwen heeft, werd in 2010 ook al veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige levensgezel. Uit de slachtofferverklaring van de Alblasserdamse blijkt dat de vrouw nog steeds behoorlijk last heeft van de mishandeling en dat zij bang is voor S. Verder maakt de vrouw zich zorgen om hun gemeenschappelijke zoontje.

De officier van justitie eiste een werkstraf van zestig uur en een contact –en locatieverbod tegen de Dordtenaar. “Meneer heeft grote inbreuk gemaakt op het veiligheidsgevoel van het slachtoffer. Mevrouw moet zich zeker in haar eigen huis veilig kunnen voelen. Het contactverbod is nodig, omdat we er ernstig rekening mee moeten houden dat meneer opnieuw belastend gedrag gaat vertonen richting mevrouw,” motiveerde de officier haar eis.

De advocate van de verdachte bepleitte vrijspraak. Volgens haar is de vrouw uit Alblasserdam zelf ook geen lieverdje en zou juist het slachtoffer vaak voor ruzies hebben gezorgd. “Mijn cliënt heeft inmiddels een nieuwe relatie. Zijn nieuwe partner is pas bevallen van een kindje. Volgens mijn cliënt is mevrouw gewoon boos omdat hij nu een ander heeft. Verder zegt mijn cliënt dat hij mevrouw niet heeft mishandeld. Als het toch tot een veroordeling komt, wil hij graag een geldboete, omdat hij bezig is met solliciteren en een werkstraf een nieuwe baan in de weg kan staan.”

De rechter deed direct uitspraak en vond dat mishandeling wettig en overtuigend bewezen kon worden. “Het slaan en het bij de keel pakken acht ik bewezen. Het in de wang bijten en tegen de benen schoppen acht ik niet bewezen. De politie geeft nergens in de verslagen aan wat er te zien was aan letsel en er zijn ook geen duidelijke foto’s hiervan,” vertelde de rechter.

De rechter vervolgde: “Het kan zijn dat het slachtoffer ook schuld heeft, maar vast staat dat verdachte te ver is gegaan. Een geldboete voor huiselijk geweld vind ik echt niet passend. Ik leg een taakstraf van zestig uur op. Daarnaast zal ik een contact – en locatieverbod met mevrouw opleggen voor de duur van één jaar. Meneer mag vanaf nu niet in of in de nabijheid van de woning van mevrouw komen. Bij overtreding vindt hechtenis plaats.”

Er is twee weken de tijd voor hoger beroep. Gebeurt dat niet, is het vonnis onherroepelijk.