ALBLASSERDAM – De wethouders Dorien Zandvliet en Arjan Kraijo hebben dinsdagmiddag 15 mei 2018, samen met architect Jan Brand en een aantal kinderen gegraven naar een schat op de voormalige locatie van supermarkt MCD aan de Waalsmondelaan in Alblasserdam. Daarmee werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van twee nieuwe woningen. Omdat het hier gaat om een plek met een rijke geschiedenis, gingen kinderen die in de nieuwe woningen komen te wonen naar een schat zoeken.

Hofstede ’t Torentje
Op de plaats waar de woningen komen, zijn mogelijk sporen aanwezig van de vroegere hofstede ’t Torentje. Dit was de 17e-eeuwse pastorie van de oorspronkelijk aan de overzijde van de Kerkstraat gelegen kerk. Tijdens de sloop van de huidige bebouwing (de voormalige MCD supermarkt) is de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) afdeling Lek & Merwestreek ingezet om eventueel aanwezige archeologische waarden van de locatie te documenteren. De bouw van de woningen is in handen van projectontwikkelaar Merwestreek Projecten.

Toelichting
Na afloop van het schatgraven gaven Bert de Haan en Gerrit Woudenberg van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard een toelichting op de geschiedenis van de locatie. Dit gebeurde in het pand van de Historische Vereniging aan het Cortgene. Na deze toelichting werden de twee opgegraven kisten met een hamer geopend. Er bleken voor alle kinderen cadeautjes in te zitten.

MCD
De MCD-supermarkt aan de Waalsmondelaan was zaterdag 25 juni 2016 voor het laatst open en staat sindsdien leeg. Veertig jaar lang had Jan Huisman er zijn onderneming. In de afgelopen periode werden plannen gemaakt en vergunningen aangevraagd. Binnenkort gaan de eerste heipalen de grond in. In overleg met buurtbewoners worden er trillingsmeters geplaatst, om ervoor te zorgen dat er niet te veel trillingen plaatsvinden waardoor hinder / schade kan ontstaan.

Ontwerp
Over het ontwerp van de twee-onder-een-kapwoning vertelt architect Jan Brand: “Het worden grote woningen met zes slaapkamers, twee badkamers en een ruime woonkamer. Het dak krijgt een karakteristieke mansardekap.”

Eind 2018
Het is de bedoeling dat de nieuwe bewoners in eind 2018 intrek kunnen nemen in de twee-onder-een-kapwoning.