ALBLASSERDAM – Het hek van de omheinde hondenuitlaatplaats tussen de Nicolaas Beetsstraat en de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam wordt deze maand weggehaald en bij de Kabelbaan herplaatst. De uitlaatplaats werd zes jaar geleden aangelegd op verzoek van visueel beperkte Alblasserdammers. Op die manier konden zij hun viervoeter zorgeloos uitlaten binnen de hekken. Een aantal bewoners van de eerste flat aan de Pieter de Hoochplaats ervoer echter geluidsoverlast van blaffende honden. Behalve blinde Damdorpers, kwamen er volgens hen ook hondenuitlaatbedrijven die veel honden tegelijk loslieten in de kooi. Eén van de bewoners van ‘flat 1’ startte een petitie en haalde veertig handtekeningen op. De petitie, waarin werd verzocht om de uitlaatplaats te verwijderen, werd overhandigd bij de gemeente.

“Niks van waar”
Niet iedereen is blij met de keuze om de omheining weg te halen. Ook het geluidsoverlastargument wordt bestreden. “Mijn moeder woont al ruim vijftien jaar in de flat tegenover dat veld en ze zijn bij haar niet geweest voor een handtekening. Ook heeft zij daar nog nooit een hondenuitlaatservice gezien. Dat er overlast zou zijn in de vroege morgen of laat in de avond zou zijn, is niks van waar. Er blaft heus wel eens een hond maar dat kun je geen overlast noemen. Volgens mij heeft er iemand flink op zijn dikke duim gezogen. Ik ben behoorlijk nijdig op de gemeente,” aldus mevrouw Bos uit Alblasserdam. Een dorpsgenote vult aan: “Het belang van een paar klagers gaat voor het belang van waar het veldje oorspronkelijk voor bedoeld was: de mensen met een handicap. Als ze dit zo zonder hoor en wederhoor kunnen verwijderen, laat ze dan op z’n minst een alternatief in de buurt bieden…”

Meer klachten
Woordvoerster Jantien de Jongste van de gemeente Alblasserdam vertelt: “Vóór de petitie zijn er ook al meldingen van overlast bij ons binnen gekomen, in het algemeen en over veel honden tegelijk, mogelijk van hondenuitlaatservicebedrijven. Een aantal mensen heeft aangegeven te betreuren dat het hekwerk verdwijnt. Het blijft een locatie waar honden uitgelaten kunnen worden, maar het hek wordt verplaatst in week 21, vanaf dinsdag 22 mei.”

Kabelbaan
De omheinde uitlaatplaats wordt verplaatst naar de Kabelbaan, langs de dijk, tussen de Ruigenhil en de carpoolplaats bij de Grote Beer. Hier zijn geen direct omwonenden en dit is al een losloopgebied. De gemeente heeft deze locatie in overleg met bezitters van geleidehonden bepaald. De omheinde plek meet 40 x 10 meter en is openbaar toegankelijk voor alle honden. Binnen het gebied geldt geen opruimplicht, wel is het wenselijk om het omheinde gebied schoon te houden. Daarom plaatst de gemeente een hondenpoepbak bij het uitrengebied.

Losloopgebied
Bij de oude locatie aan de Rembrandtlaan is met borden aangegeven dat de uitlaatplaats binnenkort verdwijnt. De groenstrook blijft wel een losloopgebied voor honden, maar is straks niet meer omheind.

Foto’s: Peter Stam.