ALBLASSERDAM – De afgelopen tijd is diverse malen een ree gesignaleerd in Alblasserdam. Afgelopen week werd het dier gezien achter de flats aan de Savornin Lohmanweg en even daarvoor werd de reebok ook al zwemmend in recreatieplas het Lammetjeswiel gezien. Ook in het Alblasserbos zijn de laatste tijd diverse reeën gezien. Volgens kenners komen de dieren in heel Nederland steeds vaker voor.

De ree kwam in Nederland omstreeks 1875 buiten de Veluwe en Limburg niet voor. Nieuwe vestigingen waren vaak afkomstig uit Duitsland. Pas in de loop van de 20e eeuw heeft de populatie zich, mede door nieuw aangelegde bossen, sterk uitgebreid.

“Reeën komen inmiddels in heel Nederland voor. Ik zie op de foto één of meerdere over jarige reebokken. Water is geen belemmering. De beschoeiing kan dat wel zijn. Met de komst van fauna uittrede plaatsen en natuurvriendelijke oevers zijn die barrières verdwenen,” zo laat Herzo van der Wal, adviseur Kenniscentrum Reeën weten.  “Het zijn uitstekende zwemmers,” vult boswachter Thomas van der Es aan.

Foto’s via: Gerda de Wit en Heart for Cars.

Fotoupdate van reeën in het Alblasserbos: Adri Schouten.