ALBLASSERDAM – Een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Litouwen moet vier weken de cel in en is voor zestien maanden zijn rijbewijs kwijt. Dat heeft de politierechter in Dordrecht deze week beslist. De Litouwer werd op 13 en 14 januari 2018 tot twee keer toe aangehouden op de A15 bij Alblasserdam voor rijden onder invloed.

Rond 20.15 uur kregen agenten de melding dat op de A15 een vrachtwagen reed die enorm zou slingeren en alle rijstroken zou gebruiken. Net voor de Noordtunnel bij Alblasserdam zette de vrachtwagenchauffeur zijn vrachtwagen zelf aan de kant op de vluchtstrook.Toen de politie ter plaatse kwam, troffen zij een 59-jarige Litouwse vrachtwagenchauffeur, zonder vaste woon-of verblijfsplaats aan. De man sprak zeer gebrekkig Engels. Met behulp van een tolk werd geprobeerd om dit probleem op te lossen. Tijdens de staandehouding roken de agenten een sterke alcohollucht. Omdat de verdachte niet wilde meewerken aan een blaastest werd hij aangehouden voor het vermoedelijk rijden onder invloed van alcohol. Zijn voertuig werd tijdelijk op de ‘Wrakkenplaats’ bij De Helling in Alblasserdam gezet.

Weigering
Op het politiebureau in Dordrecht wilde de man nog steeds niet meewerken en gaf een medische reden als excuus op. Na beoordeling van een politiearts werd de man voldoende in staat geacht om de blaastest te kunnen voldoen. De vrachtwagenbestuurder bleef bij zijn standpunt en weigerde zijn medewerking, zelfs nadat de hulpofficier van justitie het bevel tot medewerking had gegeven. Door de weigering ging de politie uit van de zwaarst mogelijke straf. Tevens werd zijn rijbewijs ingenomen.

Tweede keer
Een paar uur later, rond 02.30 uur zagen de agenten van de nachtdienst, naar aanleiding van een melding van een alerte taxichauffeur, dat de vrachtwagenchauffeur wederom wilde gaan rijden met zijn vrachtwagen. Hierop is de man opnieuw aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol met als toevoeging nu ook het rijden met een ingevorderd rijbewijs.

Sleutels
Ditmaal werkte hij wel mee aan de ademanalysetest op het politiebureau en blies hij 580 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (220 microgram geldt als maximum). De agenten besloten de sleutels van de vrachtwagen af te nemen en de chauffeur bij een hotel in de buurt af te zetten.

Niet aanwezig
V. B. was zelf niet aanwezig bij de rechtszitting. Een tolk stond wel klaar om te vertalen, maar zij kon onverrichter zake naar huis.

Eis
De officier van justitie eiste een celstraf van twee weken, een geldboete van 1850 euro en een invordering van het rijbewijs voor de duur van zestien maanden.

Uitspraak
De rechter deed na de eis direct uitspraak. “Dit zijn buitengewoon kwalijke feiten. We hebben het hier over iemand die professioneel achter het stuur zit van een vrachtwagen. Voor zulke feiten is er wat mij betreft maar één sanctie en dat is vier weken cel. Daarnaast leg ik meneer een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zestien maanden op.”

Opsporing
De Litouwer, die momenteel niet in Nederland is, zal in zijn thuisland niet actief opgespoord worden. Echter, zodra de chauffeur in Nederland komt en door de politie wordt gecontroleerd, zal hij worden aangehouden en overgebracht worden naar de gevangenis.

Foto: Politie Drechtsteden Buiten.