ALBLASSERDAM – Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam was zaterdag 14 april 2018 omgeven door tal van activiteiten, waaronder De Schutseverkoping en het evenement Kids and Cars. Terwijl de Ferrari’s, Porsche’s, Aston Martins en andere sportwagens buiten stonden te ronken, werd er in de Panoramazaal in Landvast door 48 schakers  gestreden om de Kemper wisselbokaal. Nooit eerder deden zoveel deelnemers mee aan het evenement.

Door studieverplichtingen (examen op zaterdag) kon Lennard den Boer zijn titel van 2017 niet verdedigen. En dus waren er kansen voor schakers met een lagere rating dan 2000. Sponsor Louis Kemper verrichte om kwart voor tien de eerste zet aan het bord van Johan Knijff, medeoprichter en oud-voorzitter van schaakvereniging Papendrecht.

Er volgden zeven ronden met spannende partijen en soms verrassende uitslagen. Na de lunchpauze (met voor elke deelnemer een heerlijke kom tomatensoep, een broodje kroket en een broodje ham of kaas) was ook burgemeester Jaap Paans hier getuige van.

In de laatste ronde leken Symon Algera en Meinte Smink in een bloedstollende partij om de toernooiwinst te strijden, maar uiteindelijk ging Marcel Bergen daar mee heen. Naast de wisselbokaal nam hij ook een door meesterbakker Henry Penning gemaakte slagroomschnitte mee naar Maassluis. Om diverse andere redenen kregen zeventien andere deelnemers ook een slagroomschnitte. Bijvoorbeeld vanwege hun ratingprestatie of omdat ze van alle deelnemers met een bepaalde score de meeste weerstandspunten hadden behaald. Beste jeugdspeler in de eindstand was Cedric Kerkmeester.

Tekst:Hans van den Beukel, foto’s: burgemeester Paans.