ALBLASSERDAM – Kim Phuc, bekend als het ‘napalmmeisje’ uit de Vietnamoorlog is op vrijdag 18 mei 2018 te gast in de bibliotheek van Alblasserdam om het verhaal van haar leven te vertellen. Dit doet zij ter introductie van haar boek dat binnenkort wordt uitgegeven. De bijeenkomst start om 19.30 uur in de bibliotheek aan de Ieplaan. De toegang is gratis.

Op 8 juni 1972 nam Nick Ut de foto van Kim Phuc tijdens de Vietnamoorlog. Op de foto is te zien hoe een 9-jarig meisje wanhopig wegrent voor de vlammen van napalmbommen. Kim Phuc, die na die tijd ‘het napalmmeisje’ werd genoemd, woonde met haar familie in het dorpje Trang Bang, toen het werd gebombardeerd met napalm. Ze liep derdegraads brandwonden op, die zo ernstig waren dat ze het niet zou overleven. Na een lange periode in het ziekenhuis was het toch mogelijk om terug te keren naar huis, hoewel zij vandaag de dag nog steeds last heeft van haar brandwonden. Begin jaren ’80 werd Kim Phuc ontdekt als het meisje in de foto en lange tijd werd zij, naar eigen zeggen, door de Vietnamese overheid gebruikt voor communistische propaganda. Uiteindelijk kreeg Kim toch toestemming om medicijnen te gaan studeren in Cuba. Tegenwoordig woont zij met haar man en twee zoons in Canada.

15 mei 2018 verschijnt bij Boekencentrum het boek waarin zij haar levensverhaal vertelt. In dit boek vertelt ze het verhaal van haar jeugd, het heftige moment van de foto en haar lange weg naar genezing en vrede. “Het napalmmeisje is een schrijnend verhaal over de oorlog in Vietnam en hoe een jong leven in een handomdraai verwoest kan worden. Maar ook is het een hoopgevend boek over de veerkracht die Kim vond in de liefde en genade van God,” zo laat de bibliotheek in een persbericht weten.

Ter introductie van haar boek zal Kim Phuc van 16 tot en met 23 mei te gast zijn in Nederland. Op vrijdag 18 mei 2018 is Kim Phuc te gast in Bibliotheek Alblasserdam om het verhaal van haar leven te vertellen. Ook is er ruimte voor vragen, ontmoeting en signeren van het boek. Bibliotheek Alblasserdam, boekhandel De Schuilplaats en uitgeverij Boekencentrum werken samen om er een onvergetelijke ontmoeting van te maken.

Het bijwonen van de avond is gratis, wel is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via deze site.